Различия в позициите може да помрачат визитата на Путин в България
Различия в позициите може да помрачат визитата на Путин в България / cнимки: Sofia Photo Agency, архив

Различия в позициите на България и Русия може да помрачат първата визита на Владимир Путин като премиер в България, пише на сайта си китайската държавна информационна агенция Синхуа.

Благонадеждният съюз между „вечните приятели" от времето на Съветския съюз се развали, когато България се присъедини към НАТО през 2004 г. и позволи на САЩ през 2006 г. да разположат 5000 войници в България - ход, който засегна болното място на Москва, отбелязва Синхуа. По-рано тази година Русия поиска от България да обясни плана си да разположи елементи от американския противоракетен щит. Москва неколкократно е обвинявала САЩ, че вземат на прицел Русия с разполагането на противоракетна отбрана в страни в Източна Европа, припомня агенцията.

Картината е също неясна що се отнася до двустранните икономически отношения. Агенцията цитира българският премиер Бойко Борисов, че правителството иска двустранният търговски обмен да се върне на предишните си високи нива, допълва БТА.

Различия в позициите може да помрачат визитата на Путин в България
netinfo

Сред пречките пред двустранното сътрудничество са проектът за АЕЦ „Белене" и руският проект за газопровод „Южен поток", отбелязва Синхуа. Руската компания спечели търга за построяване на централата през 2006 г, но проектът изпадна в застой след идването на власт на партията на Борисов ГЕРБ. Сега българското правителство е замразило проекта и търси западен инвеститор. Що се отнася до „Южен поток", агенцията отбелязва, че България е била притеснена от това, че Русия ухажва Румъния с цел вероятно да построи газопровода през нейна територия, вместо през България.