Корнезов: Към момента президентът не нарушава конституцията
Корнезов: Към момента президентът не нарушава конституцията / Sofia Photo Agency

Депутатът от БСП Любен Корнезов - събеседник в „Денят" на Дарик:

Призовахте Георги Първанов да не застава официално начело на АБВ и де юре, и де факто. Ако обаче бъде вписан сред учредителите на това гражданско движение в Софийския градски съд, ще погази ли той конституцията?

Към този момент трябва да заявя, че президентът Георги Първанов не нарушава конституцията, говоря към този момент. Сега, точно как ще се развие това движение, наречено АБВ, аз не мога да пророкувам. Но ако това движение се регистрира като юридическо лице, постави си своите политически цели, повтарям - политически цели, и Първанов участва в ръководството на това... като лидер фактически или юридически, според мен той ще прекрачи конституционния текст на чл.95. Защото президентът трябва да бъде президент на всички българи, независимо от неговите убеждения. И я има тази забрана, както ви е известно, той да бъде ръководител и на партия. Това, разбира се... днес слушах, в НДК казват, че това не е партия, не е партия. Въпросът е това движение какви реални цели си поставя, какви са документите, които то приема, примерно устав, учредителен договор, кои ще бъдат ръководните му органи. Така че моят съвет е към Георги Първанов, ако, разбира се, той ме слуша, явно може би симпатизира, може би е, така, и вдъхновителят на това движение, но да не участва в ръководството, защото в противен случай има опасност да наруши българската конституция, а конституцията стои над всички нас, включително и над президента.

Няколко пъти казахте думата ръководство и лидер. А ако бъде вписан само наистина като един редови учредител на подобна организация, така на ръба на закона ли...

Вижте, конституцията... не може да участва в сдружения, разбира се, организации, които си поставят политически цели, имайте предвид това. Защото ние имаме и гражданско общество, дали е развито или не е едната страна на въпроса, но има сдружения, защитаващи примерно животните, или екологични движения, или защитавайки интересите на инвалиди, на други хора, изпаднали, така, в беда. В такива хуманитарни движения, които са част от гражданското общество, няма пречка, разбира се, и президентът да помага, да участва в тях. Но, ако, повтарям, зад това движение де факто се учредява една партия, мисля, че вече прекрачваме прага на идеите на конституцията и конституционните принципи. Но към този момент още нищо няма учредено. То не е само учредителите. Дайте да видим какво ще прави това движение. За мен това движение няма перспектива. Изглежда ... (не се разбира - бел.ред.)... в главата на някой от, така, вече известните личности в него крачка... от движение след известно време да се премине към партия, нещо подобно като ГЕРБ, което започна като движение и премина в партия. Но нека да не правим аналогии с миналото. Особено пък за един държавен глава, който му остава една година... трябва достойно да изпълни своя дълг като президент на всички българи, както междувпрочем го е правил досега според мен.

От "Атака" в лицето на лидера й Волен Сидеров, пък и някои представители от ГЕРБ, вече се готвят да търсят нова процедура за импийчмънт. Имат ли някакво основание на фона на вашия коментар?

Да, г-н Сидеров днес от парламентарната трибуна даже два пъти се обърна към мен във връзка с действията на президента и това движение АБВ. Но аз определено още веднъж категорично заявявам, че към настоящия момент няма абсолютно никакви основания да се иска импийчмънт, т.е. отстраняването на президента. Друг е въпросът как ще се развие това движение и докъде ще стигне. Но аз не бих могъл да коментирам нещо, което не е станало. Може да има десетки варианти. Аз предполагам, че Георги Първанов... ще се учреди вероятно такова движение, вероятно ще има някакво колективно ръководство. Първанов надали ще бъде с името си, говоря с името си, като учредител, камоли пък като лидер. Но това са мои предположения. Аз го казах, хайде, ще го кажа и пред Дарик радио, според мен Първанов има място в държавния и обществен живот, той е един изключително опитен, доказал се и като държавник, и като общественик, има място, разбира се, след като слезе от президентския пост, но неговото място е в Българската социалистическа партия. Ако е истински социалист, а той беше и председател на нашата партия, да се върне в партията-майка, а не да търси други варианти на политическото поприще.

Е, той очевидно е тръгнал вече по някакъв различен път.

Да, виждам, че е тръгнал. И затова е моят глас.

...та в този...

Ако иска, да ме чуе. И ако, разбира се, смята да се съобрази с...

В този смисъл БСП и АБВ според вас, така, в едни паралелни писти ли ще вървят и кой кого би ограбил откъм подкрепа, избиратели?

О, не знам накъде ще върви това АБВ, защото днес чета в пресата, че някои от неговите все още бъдещи учредители казват - ние не сме ляво, не сме дясно. Точно повтарям думите, даже в пресата излезе. Не ми е ясно, след като не са нито ляво, нито дясно, нито център, що за политическо животно е това. Такова нещо в обществения живот, пък и в природата, няма. Нека да се... Както виждаме, и в предната, така, сбирка, която под егидата на Първанов беше преди седмица, там беше на икономическа тема, имаше хора с едно дясно винаги изразено мнение и идеология, като примерно г-жа Капон, с цялото ми уважение към нея, имаше земеделци, примерно Стефан Личев, сега виждам д-р Китов. Има и хора с по-леви убеждения като социалдемократи. Вижте, да се създаде едно движение, което ще си поставя политически цели пряко или косвено, трябва да имате съмишленици, хора, които идейно са близки един до друг, хора, които ще бъдат един отбор. Иначе това движение ли ще е, партия ли, както искате, така го наречете, то няма бъдеще. Поне политическо бъдеще аз не виждам в това движение... То и не представлява някаква сериозна заплаха за Българската социалистическа партия. Единствената солидна партия в лявото пространство и, така, алтернатива на сегашното управление е Българската социалистическа партия. Така че ние не се опасяваме от това движение. По-скоро то, как да ви кажа, корозира политическите партии и политическия живот. А в една демократична държава политическите партии са гръбнакът на изборния процес, на развитието на различните видове... разбира се, без да се отричат елементите и ролята на едно гражданско общество. Даже сега излизам от правната комисия. Както ви е известно, гледахме избирателния кодекс. Както досега, пък и за в бъдеще, в избирателния процес, независимо дали за президент, дали за парламент или други видове избори, участват партиите, не участват движения.

Успя ли обаче според вас партията, понеже на политическа вълна сме в момента като коментари, успя ли според вас партията БСП да спечели държавния глава за каузата на левицата след края на неговия мандат? Вие като оценка...

Извинявайте, много трудно ви чух. Успя ли Българската социалистическа партия да спечели Първанов?

Да, да, за след края на мандата му, да се върне наистина в редиците на БСП. Явно губите тази битка.

Аз не знам дали ние я губим или Първанов я губи. Времето ще покаже.

Времето ще покаже. Хубав отговор.

Разбира се. Никой не може да бъде принуден да става член на която и да е партия, включително и на моята партия. Но ако Първанов е истински социалист, още веднъж повтарям, а аз мисля, че е такъв, ляв по убеждение, социалист, модерно мислещ човек,
мястото му е в неговата си партия, а не да създава някакви други движения или някакви други формирования, които ще бъдат по-скоро на личностна основа, а не на идейна основа.

В този смисъл как усещате съпартийците си, каква е нагласата им спрямо...

Ако трябва, така, съвсем откровен да бъда, по-скоро хората, нашите симпатизанти, с които често се срещам, пък и не само аз, разбира се, ами, колебаят се, колебаят се. Всеки пита - абе, какво става, защо това... това движение ние ли го правим, какво ни е участието в това движение или бъдеща партия в лицето на това движение, какво ще стане с Първанов. Разбира се, нашите симпатизанти, нашите социалисти, нашите партийни членове се вълнуват от това. Но нито един поне до този момент не ми е казал - абе, Корнезов, аз ще отида с Първанов. Така че тези, които са останали с нас, ще останат и за в бъдеще с нас.

Това колебание е по-скоро...

Няма такива животни в политиката, извинявайте за неакадемичния израз - движения. Има партии, има социалисти, които сме вляво, които сме с леви убеждения, какъвто съм и аз, бих казал, аз съм и марксист и никъде нямам намерение да ходя, нито в движения, нито в други партии. Има си, разбира се ... (не се разбира - бел.ред.)... партии, либерални партии. Ами, то това е партийното многообразие, а не да ги дублираме с някакви такива движения, които ще видите, аз не съм оракул, но ще видите, че след не дълго просто ще бъдат забравени.

Казахте - колебание. Това колебание в крайна сметка продуктивно ли ще се окаже и за кого?

Даже чувствам сега в последните месеци, така, като напреднаха нещата, мобилизация, някак си по се сплотиха хората, говоря за нашите симпатизанти и нашите членове. Просто се сплотиха около ръководството, около нас, защото ясно е, че Българската социалистическата партия не сме в най-добрата кондиция. Но то по-скоро ни сплоти това, отколкото да ни радели.

За да приключим с темата около президента Първанов. Очевидно от знаците, които дават засега от ръководството на ГЕРБ в парламента, е, че може и да подемат, така, искането на "Атака" за нова процедура по импийчмънт. Само да ви питам има ли шанс при определени обстоятелства депутати от ляво да гласуват в подкрепа на една такава процедура, да дадат...

Не, абсурдно. На този момент не. То, първо, няма нарушение на конституцията, говорим към този момент. Разбира се, че не можем да подкрепим и няма да подкрепим такава. Все още тя не е започнала тази инициатива, нали разбирате. И в края на краищата дали ще бъде отстранен един президент минава не само през парламента, но и през Конституционния съд. Затова, че Първанов е участвал в една дискусия и по един или друг проблем... ами, разбира се, че ще участва, той е президент. Това не означава нарушаване на конституцията. Действията, които той е извършил, не означават нарушение на конституцията.

Факт е, че говорим с хипотези, да.

Така че към този момент не може... Ако, разбира се, той смята да прави де факто партия и да става лидер на партия, наричана АБВ, тогава ще наруши конституцията, тогава и аз ще гласувам за неговия импийчмънт.

Това ме интересуваше всъщност. Не знам дали от деловата работа днес в парламента ви е останало време да научите за неофициално все още обявената новина, че Конституционният съд е взел решение по казуса с отпуските. И ако утре се потвърди тази новина, че съдът отменя тази поправка в Кодекса на труда, според която старите отпуски "горят", ако не се вземат до края на 2011 година, какво ще последва, да обясним на хората, защото това е много важна тема?

Сега, дочух за тази новина. Знам я, тя вече, така, в публичното пространство, ето, и вие също я споменахте... Но лично аз не съм прочел решението, а то и го няма. Докато едно решение не бъде обявено и подписано, то не съществува в правния мир. Готов съм утре, ако излезе, така, най-вероятно утре самото решение и го прочета, съм готов и пред Дарик да го коментирам. Нека да не коментирам неща, които са все още слухове, а пък и не съм ги прочел, а само съм ги чул. Но, ако е това, което вие казахте, а пък и моята информация е такава, че Конституционният съд обявява за противоконституционни текстовете, отнасящи се до натрупаните отпуски досега, това означа, че хората могат да си ги вземат... респективно трябва да бъдат обезщетени за неползваните отпуски.

Да, вероятно може да се наложи...

Това... никакъв друг текст не трябва да се прави. Тоест след като се отмени, остава си старото положение и възможност хората, които не са ползвали отпуските 2006, 2007, 2008, респективно 2009 година, да си ги ползват 2011, 2012 година, или респективно да бъдат парично обезщетени, което е междувпрочем изрично изискване на чл.6, казвам точно чл.6, от Конвенция 52 на Международната организация на труда, а ние сме страна по тази международна конвенция и тя е по-силна от нашите закони. Вие знаете, че международните договори, по които България е страна и ги е ратифицирала, са с предимство пред българските закони. Това... ще приложим направо международната конвенция, българският съд ще приложи тази международна конвенция. Той е длъжен да го направи това. И ако това е решението на Конституционния съд, ги поздравявам конституционните съдии.

Със сигурност утре ще го научим какво е то официално и ще имаме ли...

Да, на мен също ще ми бъде любопитно. Още сутринта, като вляза в парламента, ще бръкна в стаята на Конституционния съд, дано да е излязло.

Тази вечер на правна комисия стигнахте ли до Семейния кодекс и онази спорна разпоредба за съпрузите и общото им имущество?

Да. Междувпрочем, така, част от главното ни... беше и Избирателният кодекс, който, така, ГЕРБ и "Атака" се подписаха и го гласуваха. Представителите на "Коалиция за България", на ДПС и, подчертавам, "Синята коалиция", които присъстваха на правната комисия, гласувахме против, но от мнозинството се прие. Той ще влезе в следващата седмица, Избирателният кодекс, в пленарна зала. Що се касае до Семейния кодекс, да, това беше точка 2, с него и приключихме, че времето напредна. За прословутия вероятно член ме питате за разпореждането с апартаменти и жилища без съгласието на другия съпруг?

Общото имуществото, да.

Е, това е моята болна тема. Моето предложение за съжаление не беше прието. Предложението ми беше в писмена форма - забрана за разпореждане със съпружеска имуществена общност. Примерно жилището е общо, купено е от двамата съпрузи, да може да се продава без съгласието на другия... Само двамата трябва да участват и да си дадат съгласието пред нотариуса. Мисля, че това е честната позиция. Но за съжаление това беше отхвърлено. И знаете ли, парадоксът е, че и други предложения не се приеха и си остана сега действащият Семеен кодекс, това е чл. 24, където е още по-голям, така, батакът около тези имуществени отношения между съпрузите. Съдебната практика, имам предвид съдилищата, се лутат, просто едни съдилища приемат едно, други второ, трето нотариусите. Днешното гласуване в правната комисия не говори добре за тази правна комисия. Надявам се в пленарна зала да убедя колегите, защото тук въпросът не е за БСП или за АБВ, или пък за ГЕРБ, в края на краищата то касае всички хора, независимо от политическите им убеждения. И не трябва да позволяваме на един съпруг, особено когато са влошени отношенията, да изиграе просто, нали разбирате, да измами другия съпруг, и то да го позволява закон. Това е недопустимо, недопустимо. Надявам се да ме чуят в пленарна зала.