Коалиция за България ще предложи алтернативен бюджет
Коалиция за България ще предложи алтернативен бюджет / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сергей Станишев
34602
Сергей Станишев
Пламен Орешарски и Петър Димитров
  • Сергей Станишев
  • Пламен Орешарски и Петър Димитров

Може да се наложи да оправяме бакиите на управляващите по-рано от предвиденото. Това заяви лидерът на Коалиция за България Сергей Станишев от парламентарната трибуна. Станишев допълни, че за да не се стигне до там, между първо и второ четене БСП ще внесе алтернативен бюджет с изпълними приходна и разходна част.

“Това е бюджет на ледената ера в социалната сфера. Вече е официално и е добре българските граждани и пенсионерите да го чуят“, коментира Станишев. По думите му за първи път от години няма да има коледна пенсия. 

“Това е още бюджет на задлъжняване. Парламентарната група на Коалиция за България ще предложи между първо и второ четене конкретни алтернативни предложения и в приходната и в разходната част като алтернативен проектобюджет, защото гледайки с каква бързина вървят процесите в страната, колко бързо хората се разочароват и отчайват от политиката на това правителство, може да се наложи много по-бързо от планираното да оправяме бакиите от вашите управление", каза Станишев.

Депутатите от БСП избраха тактиката на добрия и лошия пример, за да разкритикуват проектобюджет 2011. Бившият финансов министър Пламен Орешарски заяви, че положителните оценки от агенциите за кредитен рейтинг са получени на базата на управлението на тройната коалиция, а финансовата политика на настоящия кабинет ще бъде оценена след година - две. Той припомни за добрия кредитен рейтинг на Леман Брадърс при фалита на гиганта. След като разкритикува политиката на ГЕРБ за голямо задлъжняване на държавата, Орешарски бе репликиран от своя колега Петър Димитров. Той от своя страна изтъкна с какви постижения е можело да се похвали предишното правителство, ако и то си бе позволило такава дългова политика.

Орешарски: "Няма да пледирам за бюджетни излишъци. Струва ми се, че те не са по силите на това правителство. За да се направи бюджетен излишък е необходимо да се води благоразумна фискална политика с отговорност за бъдещето. Не е достатъчно само да се говори за това."

Димитров: "Господин Орешарски, мисля, че нямате морално право да критикувате този бюджет по простата причина, че вие сте един от бащите на този бюджет. Всички разбират, че ако държавният дълг на България беше 60 на сто от БВП, около 47 млрд., бюджетът щеше да бъде друг. Всички разбирате, че ако нямаше фискален резерв, бюджетът щеше да бъде друг. Всички разбират, че ако не бяха вашите данъчни реформи да сложите най-ниските данъци и да ви обявят за реформатор на света, бюджетът щеше да бъде друг. От тази гледна точка напомням какво направихте и затова нямате морално право. Върнахте предсрочно два млрд. дълг. Кой ви караше бе, господин Орешарски? Формирахте допълнителен излишък от 4,2 млрд. лв. Не взехте нови кредити, а можехте да вземете поне 10-15 млрд. лв. нови кредити. Ето я магистралата от София до Дамаск с по три ленти в двете направления."

Орешарски: "Поемам част то вината, защото ако всичко това, което вие казахте, беше станало, днес нямаше да имаме по същество българско правителство, а щеше да ни управлява европейският отдел на Международния валутен фонд."