Англичанка дари продукти и дрехи на домове във Варненско
Англичанка дари продукти и дрехи на домове във Варненско / netinfo

Англичанката Кристине Дагуел от Йоркшир, Англия дари тази седмица 20 тона продукти и дрехи на домове за деца и възрастни във Варненска област. Благотворителната инициатива е осъществена чрез нейната фондация "Помощ за България" с пряката помощ на Божидар Божиков от Ротари клуб Варна - "Евксиноград".

Дарението представлява три контейнера с 231 кашона, като само хранителните продукти са на стойност 150 000 английски лири. Хранителните продукти, раздадени на домовете, ще стигнат до пролетта, когато се очаква г-жа Дагуел да направи ново дарение. Всички хранителни продукти са сертифицирани с посочен срок за годност и са доста разнообразни: брашно, грах, боб, консерви, сосове, кафе. Освен това са доставени нови детски дрехи, играчки, помощни средства за възрастни инвалиди.

След предварително проучване, помощите са разпределени в домовете "Гергана", "Другарче", "Надежда", СУПЦ "Анастасия д-р Железкова", училището за деца с нарушено зрение "Проф. Иван Шишманов", Център за възрастни жени "Импулс" към Асоциацията "Да съхраним жената", както и домовете от областта "Дъга", в Бързица, Рудник, Провадия, ДМСГ във Виница и други.

По инициатива на д-р Йорданка Ненчева, председател на Асоциацията "Да съхраним жената", която придружи г-жа Дагуел в предаването на дарението, всички ръководители на домове са задължени за заприходят продуктите в складовете със съответните документи, както и протокол, подписан от трима членове с оглед да се използват по предназначение.

Г-жа Кристине Дагуел е била преподавател по английски език в университет, вдовица с 4 деца и 8 внуци и от години се занимава с благотворителност. Акции в България провежда два-три пъти годишно от 1997 г. насам. Нейното верую е, че са важни не парите, а приятелите. Тя може да се радва на много приятели и поддръжници, които й помагат в набирането на средства. Това е първата задача при всяка кампания, правят се благотворителни разпродажби на продукти собствено производство от нейни сподвижници. Спонсори за големи фирми, производители на хранителни продукти. За това дарение, например, е създаден един общ благотворителен център. Там фирмите са предоставили своите продукти, като фондацията е заплатила само 1500 англ. лири при реална стойност на продуктите в един контейнер 50 000 англ. лири.

След дарението г-жа Дагуел е посетила възрастните жени от Център "Импулс" към Асоциацията "Да съхраним жената", както и училището "Проф. Иван Шишманов" в Аспарухово.

"Щастлива съм с това, което правя, защото доброто се връща многократно. Да помогнеш безкористно на нещастни нуждаещи се хора е нещо прекрасно и когато ги видиш щастливи, забравяш трудностите и проблемите" - каза в заключение г-жа Кристине Дагуел.