Поискаха Първанов и Борисов в парламента за обсъждането на бюджета
Поискаха Първанов и Борисов в парламента за обсъждането на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Поискаха Първанов и Борисов в парламента за обсъждането на бюджета
34578
Поискаха Първанов и Борисов в парламента за обсъждането на бюджета
  • Поискаха Първанов и Борисов в парламента за обсъждането на бюджета

„Атака" поиска президентът Георги Първанов да присъства на дебата за бюджет 2011 г. в пленарната зала. Предложението бе направено от Павел Шопов. То дойде в отговор на искането на Коалиция за България и ДПС премиерът Бойко Борисов и всички министри да присъстват в парламента. Дебатите ще бъдат предавани пряко по националните радио и телевизия и националното радио.

"Днешното заседание започна с поредната доза тъпизьозлък, който проявява кабинетът. Народното събрание обсъжда съществените политики на правителството, на държавата и е редно министър-председателят и министрите, които са отговорни за тези политики, да бъдат в парламента. И затова предлагам процедурно Народното събрание да задължи министър-председателя и членовете на кабинета, които са в страната, не откриват обекти и не режат ленти, да се явят в Народното събрание. А тези, които режат ленти, откриват обекти и се разхождат из държавата, когато се обсъжда бюджетът в парламента, да се свържете с тях и да им кажете за решението на Народното събрание", каза Михаил Миков от левицата.

"Колеги, моето предложение е да поканим един друг човек - Георги Първанов. Неслучайно казвам Георги Първанов, защото след днешния ден изглежда не бива да го назоваваме президент. Защото днес той е политик, създава политическа партия. И от висотата, на която се намира, този политически Олимп на България, на най-високото място той много пъти се произнася по въпроси за управлението на страната", предложи Павел Шопов.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отказа да подложи на гласуване искането президентът да бъде поканен, тъй като няма основания за това. Искането премиерът и министрите да бъдат поканени бе отхвърлено, въпреки гласуването „за" на народните представители на Синята коалиция, Коалиция за България и ДПС. Част от депутатите от ГЕРБ се „въздържаха". В залата е само вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.