Завесата пред АБВ се вдига
Завесата пред АБВ се вдига / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентският политически проект, наречен АБВ, ще бъде обявен от инициативна група от десет души, начело с кмета на Благоевград Костадин Паскалев, съобщиха от групата. Официално събитието, в което участва и евродепутатът от Коалиция за България Ивайло Калфин, е дискусия, на която е поканен да присъства и президентът.

Политическият проект на президента, който предизвика противоречиви оценки, ще започне живота си в НДК, където Георги Първанов ще участва в Граждански форум на тема "България - на другия ден".

За членове на инициативната група са посочени освен Паскалев, който е бивш депутат и вицепремиер, и бившият депутат Борислав Китов, ректорът на плевенския Медицински университет професор Григор Горчев, ученият професор Васил Проданов, както и Емил Кало, генерал Михо Михов, бившият шеф на Гранична полиция генерал Красимир Петров, спортистите Йордан Йовчев и Валентин Йорданов и служителката на президентската администрация Марияна Тодорова.

В съобщението на инициативната група не пишеше, че на събитието ще бъде и президентът, но от администрацията му съобщиха, че той ще участва във форума.

Групата ще предложи на участниците да обсъдят "създаването на гражданско движение Алтернатива за българско възраждане" (АБВ).

Създаването на новата организация беше обявено от анализатори за опит за разцепване на БСП, но преди време президентът обяви, че в АБВ ще участват хора с разнообразни занимания.

Дарик научи, че почти никой от Изпълнителното бюро на БСП не е получил покана за участие във форума. Повечето социалисти твърдят, че дори да присъстват, това не означава присъединяване към новата формация. В редиците на партията упорито се говори, че на този етап БСП и АБВ няма открито да демонстрират взаимна подкрепа. Това ще се случи поне след няколко месеца.