Гласуват бюджет 2011 на първо четене
Гласуват бюджет 2011 на първо четене / Sofia Photo Agency, архив
Гласуват бюджет 2011 на първо четене
34574
Гласуват бюджет 2011 на първо четене
  • Гласуват бюджет 2011 на първо четене

Близо месец и половина след като беше внесен в парламента, проектозаконът за държавния бюджет през 2011 г. ще бъде разгледан на първо четене. С гласовете на ГЕРБ и „Атака” бяха приети бюджетите на Националната здравноосигурителна каса и на държавното обществено осигуряване. Въпреки че увеличената осигурителна вноска за догодина с 1,8 % не е отразена в бюджета, то той ще бъде подложен на гласуване. По думите на финансовия министър Симеон Дянков увеличената вноска ще има положителен ефект в републиканския бюджет. Той обаче ще бъде отразен в закона между първо и второ четене.

Догодина брутният вътрешен продукт е изчислен на 77 млрд. лева или ръст от 3,6 на сто спрямо 2010 г. Според Симеон Дянков основните двигатели на растежа ще бъдат подобреното вътрешно потребление и външната търговия.

„Нашият износ започна да расте още от октомври 2009 г. До средата на 2010 г. той расте с месечни темпове, имам предвид 2010 спрямо 2009 г., с повече от 40 %. Юли и август даже бяха над тези ставки, така че смятаме, че тази тенденция ще продължи”, коментира Дянков.

От Коалиция за България и ДПС няма да подкрепят Бюджет 2011 г.

Червеният депутат Пламен Орешарски коментира, че „този бюджет е съставен като се ползва една софтуерна функция: “copy-paste”. По отношение на разходната част – актуализираният вариант на тазгодишния бюджет е пренесен като разходна част за следващата година, каза още Орешарски. „Този бюджет трябваше да бъде бюджет на възстановяването на икономиката, а не бюджет на замразената икономика”, допълни от своя страна Алиосман Имамов от ДПС.

Синята коалиция пък ще гласува „въздържал се”. „Те продължават практиките на тройната коалиция. Тоест те поддържат статуквото, това е най-големият проблем. Да, буламач е, но е техният буламач и не мога да разбера защо ГЕРБ продължава техния буламач”, заяви съпредседателят Мартин Димитров

Догодина Симеон Дянков разчита на 25.844 млрд. лева приходи в хазната догодина. Разходите пък ще бъдат на 27.807 млрд. лв. Бюджетният дефицит по консолидираната фискална програма се планира в размер на 1.963 млрд. лева, или 2.5% от прогнозния БВП. Средногодишната инфлация ще достигне 3,7 %.