Лекари без граници?
Лекари без граници? / снимка: Sofia Photo Agency
Лекари без граници?
34526
Лекари без граници?
  • Лекари без граници?

Изправена ли е Чехия пред масово напускане на лекари, затваряне на клиники и колапс на здравеопазването? Чешкият лекарски съюз призова членовете си масово да подадат заявления за напускане до края на годината и на него вече са се отзовали около 3600 от общо 16 000 лекари, членуващи в браншовата камара. Лекарите настояват за увеличение на  заплатите в размер на около 2 до 3 пъти от средната работна заплата в страната в зависимост от стажа и специалността. Правителството обаче не е склонно да обещава каквито и да е увеличения в условията на съкращения в бюджета,  а кабинетът вече прокара през долната камара на парламента закона за намаляване на заплатите в държавния сектор, който в различните категории предвижда съкращения от 5 до 10 процента. Наистина, мярката третира по-щадящо 3 категории - лекари, учители и полицаи, но увеличение на заплатите е нереалистично да се очаква.

В тази ситуация обаче специално за лекарското съсловие се намесва един много важен фактор -  недостиг на лекари в съседна Германия и Австрия, където заплатите за средно 2-3 пъти по-високи. Отдавна е известно, че Германия има нужда от няколко хиляди лекари, Австрия - също развита страна със застаряващо население, което ще живее по-дълго и следователно ще има нужда от здравна помощ - също търси медицински персонал. Тази ситуация съвпада с още едно важно развитие - през май идната година падат и последните ограничения пред пазара на труда в Централна Европа и чехите ще могат да работят навсякъде в ЕС. Австрия и Германия обаче не чакат до последния момент, а вече правят необходимото да си осигурят необходимите им лекари. През миналата седмица фирмата RTK организира в Прага трудова борса, представяйки предложения за работа от 32 германски и австрийски клиники. Чешките лекари са проявили небивало висок интерес към изложението на работни места и според съобщенията, близо 4 000 доктори могат да стегнат куфарите си през май и да преминат границата, за да работят в германски или австрийски болници. Заплатите на запад са значително по-високи. Специално младите чешки лекари започват от много ниско ниво - равностойността на около 700 евро. Дали точно този сегмент - най най-младите ще се насочи в западна посока, предстои да проследим. Дори и опитните специалисти в държавните клиники обаче, които тук получават равностойността на около 2000 евро, са подложени на силното изкушение на австрийските и германски заплати, които са някъде в порядъка между 3700-4500 евро.

Ако наистина 4000 лекари напуснат страната, възниква въпросът кой ще лекува чехите и откъде Прага ще си набави липсващите специалисти? В един отворен европейски пазар се очертава едно взаимно източване на квалифицирани специалисти, като по-богатите държави привличат лекари от по-бедните, съответно по-бедните от още по-бедните и така нататък. В Германия например има около 6000 свободни места за лекари, частично и защото немски лекари напускат своята богата страна, за да отидат  при още по-добри условия - например в Съединените щати, Щвейцария или Швеция. Германия има обаче резервен вариант и това са източноевропейските лекари - чехи, поляци, балтийци и защо не - и българи.

Източна Европа ще бъде под силен натиск в една глобална конкурентна битка за лекари и трябва да си даде сметка за този процес и да си отговори как точно ще решава проблемите в здравеопазването. Отварянето на пазара на труда, от което досега винаги са се страхували западните държави и винаги са давали воля на преувеличените си страхове от прилив на евтина работна ръка - това либерализиране на пазара на труда всъщност е предизвикателство за Източна Европа. Кой ще лекува в бъдеще източноевропейците, какво качество на здравната помощ ще получават те, дали няма да се наложи внос на лекари от трети страни извън съюза и какви проблеми пък интеграцията на хора от други култури носи, както показаха примерите на Германия и Австрия, това са сериозни въпроси, които далеч не са отвлечени въпроси от бъдещето, а вече са в дневния ред на европейците и очакват решения.