Бюджет 2011 влиза в пленарна зала
Бюджет 2011 влиза в пленарна зала / снимка: Sofia Photo Agency
Бюджет 2011, парите за НОИ и НЗОК влизат в пленарна зала
34525
Бюджет 2011, парите за НОИ и НЗОК влизат в пленарна зала
  • Бюджет 2011, парите за НОИ и НЗОК влизат в пленарна зала

Бюджет 2011 г. ще бъде разгледан на първо четене в пленарна зала тази седмица. Очаква се днес депутатите да започнат работа с парите за здравната каса и държавното обществено осигуряване. Трета точка в предварителния дневен ред е бюджетът за догодина, като предварителните нагласи са той да бъде разгледан в четвъртък. В него е залегнал дефицит от 2,5% и Брутен вътрешен продукт от 77 млрд. лева или с 3,6% повече от този през 2010 г.

В края на октомври се проведе съвместно заседание на четири парламентарни комисии, на което бяха обсъдени на първо четене Бюджет 2011, парите за здравната каса и за Националния осигурителен институт.

Румен Овчаров от Коалиция за България го определи като „безпрецедентно стълпотворение на комисии и бюджети".

По време на заседанието финансовият министър Симеон Дянков заяви, че вдигането на осигурителната тежест няма да се отрази като цяло на консолидираната програма, но ще подобри параметрите на републиканския бюджет. Промяната ще бъде отразена между първо и второ четене, допълни Дянков и подчерта, че кризата е най-доброто време за реформи. „Латиноамериканците имат една поговорка, аз съм я казвал от време на време: като падне водата, като идва отливът в морето, се вижда кой плува без гащи", заяви вицепремиерът.

При внасянето на Бюджет 2011 обаче все още не бе прието решението осигурителните вноски да скочат с 1,8% от догодина, което трябва да залегне в бюджета на държавното обществено осигуряване. Скокът е от 16% на 17,8%. В законопроекта се предвижда още минималното дневно обезщетение за безработица се вдигне с 1,20 лв. Запазва се приетото през тази година изчисляване на обезщетението за безработица като 60 процента от осигурителния доход, но периодът за изчисление се увеличава от 9 на 18 месеца, а за майчинството се вдига от 12 на 18 месеца. Болничните ще се изчисляват на база последните 12 месеца.

Въвеждат се четири минимални месечни размера на осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, като най-ниската стойност ще бъде 420 лв. за тези с годишен доход до 5400 лв., а за тези с над 7500 лв. прагът ще бъде 550 лв.

В последния законопроект за здравната каса е заложено балансирано салдо. Въпреки това в мотивите на документа е посочен рискът от неизпълнение на приходите, което означава евентуален дефицит.

По-вероятно е републиканският бюджет да бъде разгледан в пленарна зала в четвъртък. Работата по него обаче може да започне още днес, ако депутатите приемат бързо бюджетите на НОИ и здравната каса.