Музикант шие народни костюми, показва ги в изложба
Музикант шие народни костюми, показва ги в изложба / Sofia Photo Agency, архив
Музикант шие народни костюми, показва ги в изложба
34496
Музикант шие народни костюми, показва ги в изложба
  • Музикант шие народни костюми, показва ги в изложба

Авторски костюми от различни фолклорни области са подредени във фоайето на Народната библиотека „П. Р. Славейков" във Велико Търново. Облеклата са изработени от Соня Костуркова, която по професия е музикант.

Изложбата представя 30 женски, мъжки и детски костюма, характерни за Северна България, Добруджа, Сливенско и Ямболско, Странджанския край, Тракия, Шопския район, Родопите, Кюстендилско и дори от преходната фолклорна област на Пазарджишко-Ихтиманския край.

Колекцията е събрана под мотото „Да си подарим доброта и красота" и е посветена на Деня на християнското семейство - 21 ноември, обяснява Соня Костуркова. Това е втората й самостоятелна изложба, в която са включени и лични вещи от бита, използвани в миналото, като хурка, вретено и уред за биене на масло.

Всички тези предмети са съхранявани от моето семейство и искам да ги покажа на младите хора, които не ги познават, споделя авторката. Тя изработва носии от една година, провокирана от любовта си към българския фолклор и народната музика. Изложбата ще бъде открита от 17,00 часа и ще остане подредена в библиотеката един месец.

Чуйте повече за хобито на Соня Костуркова и нейната изложба в звуковия файл.