Нона Караджова: Решението за новите бали софийски боклук за Пловдив е продиктувано от извънредни обстоятелства
Нона Караджова: Решението за новите бали софийски боклук за Пловдив е продиктувано от извънредни обстоятелства / снимка: Дарик Пловдив/архив

Решението, с което Министерски съвет задължи Пловдив да приеме нови 30 000 тона столичен отпадък, е акт, продиктуван от извънредни обстоятелства. Това се казва в писмо от министъра на околната среда и водите Нона Караджова до Общински съвет-Пловдив.

Налице е не само стартирала наказателна процедура срещу България за неизпълнение на изискванията на директива 2006-12-ЕС, но и решение на Европейската  комисия за преминаване към съдебна фаза на процедурата т.е. налице е опасност от налагането на ежедневна санкция срещу страната. Освен това, временното съхраняване на балирани отпадъци за срок по-дълъг от нормативно установения, е свързано с риск за човешкото здраве и околната среда, се казва в писмото на Караджова.

В отговор на писмото, общинският съветник и пълномощник на общината по казуса Дани Каназирева,заяви, че извънредните обстоятелства, за които говори Караджова не отговарят на действителната фактическа обстановка, тъй като Столична община има проблем с балираните отпадъци от няколко години. Каназирева припомни и думите на Караджова от последното й посещение в Пловдив, където тя изтъка, че не са опасни.

Предвид на обстоятелството, че Министерски съвет на Република България е надлежно уведомен от Общински съвет-Пловдив, за повдигнатия спор за компетентност, считам, че той може да бъде отнесен до Конституционния съд, за решаване по същество, каза още Каназирева.