В Шипка гласуваха „за” отделянето на града в самостоятелна община
В Шипка гласуваха „за” отделянето на града в самостоятелна община / cнимкa: Dariknews.bg, Казанлък
В Шипка гласуваха „за” отделянето на града в самостоятелна община
34431
В Шипка гласуваха „за” отделянето на града в самостоятелна община
  • В Шипка гласуваха „за” отделянето на града в самостоятелна община

720 от общо гласувалите 769 жители на Шипка днес гласуваха с „да" за отделянето на  града в самостоятелна община, в първия по рода си референдум на територията на община Казанлък и за шипкалии. Право да участват в допитването имаха общо 1209 човека.

За да бъде признат за законен, гласувалите в референдума днес трябваше да са повече от броя на гласувалите на последните местни избори в Шипка - 410 души.

От общия брой гласували 39 жители са дали отрицателен вот за отделянето на Шипка в нова административна, а 10 от подадените бюлетини са недействителни. Общата избирателна активност в референдума за отделянето на Шипка в самостоятелна община достигна 63,61%.

В следващите седем дни резултатите от референдума могат да бъдат съдебно атакувани. Право на обжалването имат: Общинският съвет на Казанлък, с гласовете на поне 1/3 от състава си, кметът на Общината, Инициативният комитет, предизвикал допитването и областният управител на Стара Загора. При положение, че не бъдат атакувани резултатите от днешния референдум, то след изтичането на 7-дневния срок председателят на Общинския съвет на Казанлък Васил Самарски официално ще обяви резултатите от допитването.

Ако има обжалване на резултатите, то Административният съд в Стара Загора следва да се произнесе в 14-дневен срок. Ако и след това има недоволни от решението на съда, то казусът се решава от Върховния административен съд.

Референдумът бе насрочен със заповед на областния управител на Стара Загора Йордан Николов, след като първоначалната дата - 23-ти октомври бе отменена.

Идеята за отделянето на Шипка в самостоятелна община е от осем години, но до днешния референдум се стигна след поредица опити на Инициативен комитет от града и съдебна атака на казуса в Административния съд в Стара Загора от страна на Общинския съвет на Казанлък.