Животът на шведския крал - в скандална биография с пикантни подробности
Животът на шведския крал - в скандална биография с пикантни подробности / снимка: Reuters

 

Биографична книга със скандални разкрития за шведския крал Карл Шестнайсети Густав се разграби като топъл хляб броени часове след премиерата й вчера, предадоха световните агенции. Книгата е озаглавена "Карл Шестнайсети Густав, крал по неволя" и е дело на трима журналисти Томас Сьоберг, Деане Раушер и Тове Майер.

Заради интереса към нея ще бъде отпечатан допълнителен тираж от 20 000 екземпляра.

Книгата съдържа общо 340 страници и е разделена на две части. Първата е посветена на детството, ученическите години и годините в армията на монарха. Втората хвърля светлина върху непознати факти от личния живот на 64-годишния монарх, възкачил се на трона, когато е бил на 27 години. Много от твърденията в книгата са на базата на разкрития на неназовани източници, но издателят й Кристофер Линд казва, че всичко е проверено, съобщава БТА.

По-голяма част биографията разказва за партита, организирани от краля и от негови приятели, на които са присъствали и млади жени. Книгата съдържа и редица пикантни подробности за връзката на Карл Шестнайсети Густав с Камила Хенемарк, певицата от поп групата Арми ъф ловърс. Любовната история датирала от края на 90-те години на миналия век, се посочва в биографията. В книгата се твърди, че кралица Силвия, съпругата на монарха, знаела за тази връзка.

Биографията разкрива и как главата на шведската държава излагал сигурността си на риск, като отивал да пирува в съмнителни заведения. Едното от тях било държано от рецидивист. Помолен да коментира новата биография, след лов за лосове кралят на Швеция заяви пред журналисти, че не е чел книгата, но е разговарял за нея със семейството си и с кралицата и заедно са решили да "обърнат страницата" и да се посветят на нещо друго.

Слухове за личния живот на краля имаше от години, но дори таблоидите в Швеция се въздържаха да пишат за тях досега, отбелязва Асошиейтед прес.