Протест на сценични работници провали спектакъл, актьори пишат обяснения
Протест на сценични работници провали спектакъл, актьори пишат обяснения / netinfo

Напрежението във варненския театър стигна връхната си точка след като вчера пропадна представление на „Фауст” на режисьора Лили Абаджиева. Представлението е било откупено от Община Варна, а в залата е имало десетки зрители, най-вече преподаватели - участници в Международната научна конференция „Хуманизъм и прагматизъм в образованието на XXI век”.

Проваленият спектакъл бе предшестван от изненадваща рокада. В последните си дни като шеф на ТМПЦ Варна Славчо Славов решил да смени арт-директора на театъра. На мястото на Пламен Димитров вече е назначен актьорът Пламен Георгиев, който започна своето управление с фалстарт – свалено заради протест представление.
Двайсетина минути преди да се вдигне завесата нервите на част от сценичните работници не издържали и те решили да бойкотират спектакъла. Наложило се актьорът Соян Радев да излезе на сцената и вместо да изиграе Мефистофел, да обясни на публиката, че представление няма да има. В „монолога си” Радев разказал за условията, при които работят осветителите, сценичните работници, помощник-режисьорите и самите актьори. И вместо зрителите да си тръгнат недоволни, те аплодирали на крака чутото в израз на съпричастност към театралните работници.
Възнагражденията на хората варират между 250 и 300 лева, но от няколко месеца те вземат процент от тези пари – само 80 лева, стана ясно днес преди събранието на театралите, свикано от новия им арт-директор. Имало е случаи на припаднали от глад в гримьорните, а някои пък вървели по няколко километра, за да стигнат до работното си място, тъй като нямали дори левче за градския транспорт. „Няма конкретна причина бойкотът да се случи точно вчера”, сподели помощник-режисьорът Славяна Иванова. Просто нервите на хората не издържали и „бушоните им гръмнали”, както се изрази актрисата Веселина Михалкова.

Самите актьори, макар че са били готови да излезят на сцената вчера и не носят вина за проваленото представление, подкрепят колегите си и застават изцяло зад тях в протеста им срещу театралната реформа.

Дали ще бъдат наложени някакви наказания на хората, провалили вчерашния спектакъл, тепърва ще бъде решавано. Днес по обяд всички работещи в ДТ „Стоян Бъчваров” бяха извикани на събрание от новия си директор Пламен Георгиев. В залата журналисти не бяха допуснати, а така нареченият „интендант” на ТМПЦ Славчо Славов не уважи театралите и не присъства на срещата.

След продължилото почти два часа събрание актьорите и сценичните работници излязоха от театъра с по лист в ръка, тъй като им бе наредено всеки да напише своята версия за случилото се. Новоназначеният арт-директор Пламен Георгиев обясни на журналистите, че такъв е редът в театъра и обеща до края на годината да не падат повече спектакли.

„Хубавото в случая е, че вече целият театър е на една вълна, тоест всички мислим еднакво”, каза след срещата актьорът Владислав Виолинов.
Утре театралите ще се срещнат отново, за да уточнят нови форми на протест с надеждата, че най-после някой ще им обърне внимание.

А ние, зрителите, се надяваме трагедията „Закриване на варненския театър” с драматург Министерство на културата, да не види бял свят. Или, ако бъде завършена и премиерата й се състои, да бъде бойкотирана не само от театралите, но и от цялата варненска общественост.
Защото е крайно време от сцената да падне именно театралната реформа, заради която Варна може и да бъде лишена от театър.