8 ноември - Професионален празник на полицията
8 ноември - Професионален празник на полицията / DarikNews.bg, архив

ОД на МВР - Стара Загора за пореден път ще отбележи 8 ноември - Професионалния празник на полицията с Дни на отворените врати. Ще бъдат организирани поредица срещи с обществеността, насочени към нуждите и интересите на различни възрастови и социални групи.

В петък от 09:00 часа на тренировъчното игрище с изкуствена настилка над градския стадион ще се състои открит футболен турнир "Св. Архангел Михаил". За участие са поканени отбори от Общинска администрация, Затвора, Министерство на отбраната, МОС. Същия ден, от 16:30 часа в Областната дирекция започва тържествено събрание за отбелязване на празника на полицията.

На 8 ноември от 10:00 до 12:00 часа се организира "Ден на отворените врати на полицията". Предвидени са срещи, състезания и демонстрации с деца от предучилищните групи на детските заведения в града. Дни на отворените врати ще се проведат и в РУ "Транспортна полиция" - Стара Загора и РУ "Полиция" - Гълъбово.

Във вторник от 11.30 часа в Киносалона на ОД на МВР - Стара Загора за пета поредна година ще се проведе младежки форум "Безопасна училищна среда". Тази година той ще премине под мотото "Младежка безопасност" и на него освен опасностите в районите на училищата ще бъдат обсъждани и рисковете, застрашаващи младите хора в свободното им време.

Инициативата за честването на 8 ноември като професионален празник на българските полицаи е на Софийския градоначалник - О.З. подполковник Георги Кисьов. За определяне на светеца - патрон на полицията е потърсена консултация от Светия синод. Писменото мнение на Митрополит Стефан изяснява: "Всички ангели, които са отредени да се борят за мира и правдата, за реда и справедливостта се намират под началството на великия Архистратег Михаил. Този празник, който олицетворява и на небето ред, власт и дисциплина и царуване на истината, правдата и любовта, много подхожда на патронен празник на полицията, която има за цел да се грижи за реда, спокойствието, сигурността и спазване на законите в страната, чрез които се гарантират животът, имотът и свободата на гражданите".