Победата на Дилма Русеф - повод за гордост в Габрово
Победата на Дилма Русеф - повод за гордост в Габрово / снимкa: Дарик - Габрово

От изключителна важност в днешното време на криза - не толкова финансова и икономическа, колкото криза на духа и морала, е човек да търси дори малките поводи да се гордее, да повдига своя дух и да има желание да  променя около себе си  и себе си, каза при откриването на изложба за корените на Дилма Русеф, кметът на Габрово Николай Сираков.

Той определи надпреварата за президентския пост в Бразилия  като точно такъв повод, тъй като Дилма Русеф, макар и да не е живяла в Габрово, е част от този град. Снощи габровци отново пожелаха успех на Дилма Русеф с организирането на изложба, в която показват корените й.

На откриването дойдоха областният управител Мариян Костадинов, кметът, роднини на Дилма и габровци.Около 35 архивни снимки и две табла с родословни дървета представят откъде тръгва коренът на новия президент на Бразилия  Дилма Русеф. Началото е дадено, след като два видни габровски рода се събират.

Стефан Русев, представител на Русчуковия род се жени за Цана Корнажева от Досковия. От брака им се раждат пет деца. Това са Руси, Вана, Петър (баща на Дилма Русеф), Пия и Захари, казва Красимира Чолакова от Регионалния исторически музей в Габрово.

По думите й представителите на двата рода - Русчуковия и Досковия са били част от интелигенцията на страната по онова време. В двата рода са преплетени членове на видни габровски фамилии, между които Цоню Мичковец, Величка и Стефан Хаджистойчеви, Генка и Никола Рашееви, Цанка и Петър Пешев от Севлиево.