Меркел и Камерън обсъдиха някои въпроси преди форумите на Г-20 и НАТО
Меркел и Камерън обсъдиха някои въпроси преди форумите на Г-20 и НАТО / Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел и британският министър-председател Дейвид Камерън проведоха неформален разговор като подготовка за предстоящите форуми на Г-20 и НАТО, предаде ДПА.

Двамата лидери обсъдиха валутните политики и икономическите дисбаланси преди срещата на високо равнище на двайсетте водещи икономики в света, която ще се състои на 11-12 ноември в Сеул.

Във връзка с планираната за 19-20 ноември в Лисабон среща на НАТО Меркел и Камерън разговаряха за сътрудничеството в отбраната.

Германският канцлер пристигна снощи във Великобритания и беше откарана в извънстоличната резиденция на британския министър-председател "Чекърс" за частна вечеря, на която присъстваха и съпрузите на двамата лидери, пише БТА.

Камерън и Меркел засилиха сътрудничеството помежду си в областта на финансите на ЕС, посочва ДПА. И двамата се обявиха твърдо против идеята ЕС да може да налага собствени данъци. На среща на високо равнище на ЕС в петък Меркел успя да постигне с подкрепата на Великобритания споразумение за нов пакт за стабилност в еврозоната. В замяна канцлерката подкрепи настояването на Лондон за по-малко увеличаване на бюджета на общността за 2011 г.

Посещението на Меркел на острова беше помрачено от откриването на пакет с експлозиви на британско летище в самолет, пътуващ за САЩ. Камерън разкри снощи, че идващата от Йемен пратка била пренатоварена на летище в Германия, преди да пристигне във Великобритания. Германският канцлер и британският министър-председател обещаха да си сътрудничат в разследването на случая.

Меркел отпътува за Германия днес по обед, посочи ДПА.