76 гайди ще зазвучат на Аязмото в Деня на будителите
76 гайди ще зазвучат на Аязмото в Деня на будителите / DarikNews.bg, архив

В Стара Загора началото на тържествата по случай 1 ноември - Деня на народните будители, ще бъде в 9:30 часа със Заупокойна света литургия в храм „Св.Теодор Тирон" в Парк „Аязмото". В 11:00 часа ще бъде отслужена Панихида на гроба на Митрополит Методий Кусев.

Половин час по-късно ще се състои Общоградски ритуал на паметника на Митрополита на входа на Аязмото, където ще зазвучат 76 каба гайди. Гайдарите ще пристигнат от Смолянско специално за празника по покана на строителния предприемач Николай Босолов.

В 14:00 часа в сградата на НТС ще бъде отличен учител на годината. В 15:00 часа в Художествената галерия проф.Светлин Танчев и председателят на Общински съвет - Стара Загора Тенчо Руканов ще връчат тазгодишните Награди Икар 2010. Половин час след това областният управител Йордан Николов ще връчи почетна грамота и плакет на поета Йордан Атанасов. Поетът получава признанието заради цялостната си творческа дейност, издаването на вестник „Литературен глас" и излизането на неговия 150-ти брой.

Празненствата продължават вечерта в читалище "Климент Охридски" от 17:30 часа. Тържеството е организирано от ръководството на Съюза на учените - Ст. Загора съвместно с читалището.