24 кг марихуана и антични монети иззе полицията
24 кг марихуана и антични монети иззе полицията / netinfo

Общо 23,69 килограма марихуна иззеха харманлийските полицаи. Вчера след няколко дневна работа, криминалистите са задържали 3-ма мъже за съхранение и разпространение на наркотичното вещество. Установено е, че на 57-годишен мъж от маджаровското село Златоустово е поръчано от двама мъже да отглежда в двора на имота си наркотичните растения, които засявал, сушил и съхранявал. При следствените действия в двора и в стаи на дома му, на дървени скари са открити множество сушащи се стръкове от канабиса. В едно от помещенията, пригодено за сушилня е открито голямо количество от дрогата и електронна везна. Иззетото количества на марихуаната е 18,850 кг зелена и 4,840 кг изсушена листна маса.

Тестване с полеви наркотест е потвърдило вида на наркотика. В хода на претърсването са открити и една златна и 31 сребърни антични монети, предадени за експертиза на местния исторически музей. При оперативно-издирвателните действия, органите на реда са установили и задържали двама харманлийци на 24г и 25г, организирали и поръчали отглеждането и сушенето на иззетата дрога. Те са снабдявали златоустовеца със семената и торта, като уговорката им е била след приключване на работата да му изплатят известна сума.

При задържането им, харманлийците, познати на местните криминалисти са направили опит да избягат. Задържани са в района на вилна зона "Старите лозя" в землището край Харманли. По случая в полицейското управление в Харманли е образувано досъдебно производство.