Българският Патриарх посрещна 96-тия си рожден ден в Троянския манастир
Българският Патриарх посрещна 96-тия си рожден ден в Троянския манастир / Жанина Илиева

Стотици гости посрещна днес на рождения си ден патриарх Максим в Троянския манастир. Светата обител, в която става послушник и тръгва по духовния път на вярата, е близо до неговото родно село Орешак.

Тричасова тържествена света литургия бе отслужена в манастирския храм, където за първи път бе извършен и тържествен ритуал по ръкополагане в епископски сан на протосингела на Софийска митрополия архимандрит Григорий. После бе отслужен молебен за здраве на светейшия патриарх.

Митрополити от Светия синод, епископи и игумени на манастири, политици и общественици поздравиха българския патриарх и му поднесоха различни дарове. „Нека силата на вярата Ви дари с бодрост, светлина и дълголетие. Желая Ви още дълги години добротворна и всеотдайна служба в името на вярата", каза председаелят на парламента Цецка Цачева. В отговор Дядо Максим пожела на народните избраници успешна, добросъвестна и задружна работа. Той получи ценни издания и опис на славянски ръкописи в Църковно-историческия и архивен институт.

Домакинът на празника - игуменът на Троянската света обител Деволски епископ Теодосий, беше подготвил за всички гости по чаша манастирска ракия, правена по стара рецепта с билки.  На специалната празнична трапеза имаше риба и много плодове.