Стажът за пенсия да започне да се вдига от догодина, иска Дянков
Стажът за пенсия да започне да се вдига от догодина, иска Дянков / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Стажът за пенсия да започне да се вдига от догодина, иска Дянков
34087
Стажът за пенсия да започне да се вдига от догодина, иска Дянков
  • Стажът за пенсия да започне да се вдига от догодина, иска Дянков

Вдигане на стажа за пенсия от 2011 година, както препоръчва МВФ, ще предложи финансовият министър Симеон Дянков по време на утрешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Синдикатите заявиха, че ще дебатират само официално представения им окончателен вариант, който предвижда увеличаване на стажа от 2015 година. От своя страна социалният министър Тотю Младенов обясни, че правителството е отстъпило достатъчно и сега е ред на синдикатите.

Финансовият министър ще постави за обсъждане първоначалния вариант за пенсионна реформа, който беше изтеглен от парламента за корекции и който предвиждаше вдигане на стажа от следващата година, както и на възрастта за категорийните работници. По думите на Дянков правителството ще подкрепи това предложение, съобразено с препоръката на Международния валутен фонд.

„Има такава идея, тя е и в първоначалния проект на социалното министерство за промени в Кодекса за социално осигуряване, който мина на един етап в Министерския съвет и дори бе внесен в парламента. Тази седмица или по-скоро миналата седмица излезе и предварителният доклад на Международния валутен фонд, който явно казва, че заради демографското развитие на България и заради дефицита, който явно се е натрупал в НОИ в продължение на над десетилетие, те препоръчват още от януари 2011 година да започне това увеличение на стажа", коментира Дянков.

Сред препоръките на МВФ след приключването на техническата мисия на институцията по покана на вицепремиера бе вдигане на стажа за пенсия с шест месеца от следващата година, повишаване на осигурителните вноски за пенсия в първия стълб с 2 на сто от 2011-а до 18 процента и затягане на контрола върху получателите на пенсии за инвалидност.

Социалният министър Тотю Младенов обясни, че на утрешното заседание ще се търси балансирано решение, което да е добро и за бизнеса, и за хората, но уточни, че синдикатите би трябвало да отстъпят за някои неща, тъй като досега е отстъпвало само правителството.

Вицепрезидентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов категорично заяви, че синдикатите ще обсъждат само официалния вариант за промени в Кодекса за социално осигуряване. Не може да се обезсмисля денонощната работа в продължение на месец по пенсионната реформа, а ако някой желае да го направи, нека си стяга куфарите и да си заминава, коментира Димитър Манолов.