Белоглавият лешояд се завръща в Сливенския балкан
Белоглавият лешояд се завръща в Сливенския балкан / Дарик Сливен

Седем белоглави лешояда бяха освободени днес в Природен парк „Сините камъни" в Сливен. Те бяха внесени от Испания миналата година и досега са отглеждани в клетка в Природния парк, за да се адаптират към околността. Всички белоглави лешояди са маркирани с жълти крилни марки, закрепени на двете крила, с комбинация от черни букви и цифри. „Целта е да се виждат добре в полет или когато птицата е кацнала", обясни Елена Кметова от Зелени Балкани. Всяка птица носи и жълт пластмасов пръстен с номер, еднакъв с този на крилната марка.  

Днес бе извършено първото едновременно освобождаване на общо 26 белоглави лешояди в четири района по протежението на Стара планина - Природен парк „Врачански Балкан", Национален парк „Централен Балкан", Природен парк „Сините камъни" и Котел. „В рамките на 5 години се надяваме броят на птиците да достигне 150-200 броя", добави Кметова. Очаква се през ноември-декември тази година в България да пристигнат още около 15 лешояди от Испания. Идеята е да се намалят заплахите върху едрите лешояди в страната, като се цели подобряване и поддържане на местообитанията им и създаване на благоприятни предпоставки за връщането на почти изчезналия вид птици.

Друга цел е подпомагане на екотуризма и природосъобразното земеделие в тези четири региона. Гости на проявата бяха представители на РИОСОВ - Стара Загора, представители от Фондацията за опазване на лешоядите - Майорка, Испания. В рамките на инициативата ще се проведе и първия Фестивал на лешоядите. На него ще бъдат изложен макет на белоглавия лешояд, пера и гипсово яйце от птицата, както и информационен щанд. Предвидена е работилничка за деца и възрастни, а деца ще представят концертна програма.