Христо Мутафчиев се бори за живота си след инсулт
Христо Мутафчиев се бори за живота си след инсулт / снимка: Sofia Photo Agency
Христо Мутафчиев се бори за живота си след инсулт
34017
Христо Мутафчиев се бори за живота си след инсулт
  • Христо Мутафчиев се бори за живота си след инсулт

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев се бори за живота си след прекаран инсулт тази сутрин по време на снимки в Поморие. Първоначално 41- годишният актьор беше настанен в болницата в Бургас, а след това транспортиран до столицата с правителствения "Фалкон", изпратен от премиера Бойко Борисов. Христо Мутафчиев продължава лечението си в болница "Св. Иван Рилски". Директорът й д-р Дечо Дечев каза за Дарик, че актьорът е с кръвоизлив в мозъка и тепърва ще се уточнява какви са пораженията следствие на инсулта.

41-годишният актьор е бил в Поморие за снимките на филма "Миграцията на паламуда" на Людмил Тодоров, в който играе една от главните роли. След получения инсулт веднага е бил откаран в болницата в Бургас. Лекарите там са направили всичко възможно за овладяване състоянието на актьора и след допълнителни изследвания позволили Мутафчиев да бъде транспортиран в София.

В следобедните часове той беше приет в неврохирургията на столичната болница "Св. Иван Рилски". По думите на директора на лечебното заведение д-р Дечо Дечев това е клиниката с най-добра апаратура и най-добри специалисти в областта.

За състоянието на Мутафчиев Дечев обясни: На пациента му е извършено магнитно-резонансно изследване, на което се вижда, че той е с мозъчен кръвоизлив. В момента продължават изследванията. Предстои да бъде поставена окончателна диагноза и да бъде предприето поведение за нея.

Той контактен ли е, в съзнание ли е?

Дечо Дечев: Контактен е, но леко сомнолентен.

Часове след като постъпи в болница "Св. Иван Рилски", Христо Мутафчиев е бил опериран. Състоянието му следи отблизо лично шефът на клиниката по неврохирургия в лечебното заведение д-р Венцеслав Бусарски. Според специалистите какви ще са пораженията за актьора в следствие на преживения инсулт е рано да се каже. Актьорът е получил парализа на левите си крайници, която лекарите очакват да отшуми след операцията. Повече информация за състоянието на председателя на Съюза на артистите ще има в сряда.

Христо Мутафчиев е един от най-обичаните ни театрални и филмови актьори.

Завършил е актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Надежда Сейкова и Илия Добрев. Играл е на сцената на Драматичния театър в Пловдив, а от 1995 година е в трупата на Малък градски театър "Зад канала". Мутафчиев е част от един от най-успешните спектакли в Народния театър през последните години - "Хъшове" на Александър Морфов.

Телевизионните зрители го знаят като Ачо Циганина от сериала "Дунав мост" и доктор Томасян от "Клиника на третия етаж".

Мутафчиев е сред предпочитаните актьори от режисьора Стефан Командарев. През 2000 г. той участва в неговия "Пансион за кучета", а седем години по-късно се снима и в "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде".

Актьорът обича да се занимава и с дублаж на анимационни филми. Той озвучава ленивеца Сид от "Ледена епоха".

Христо Мутафчиев е председател на Съюза на артистите от 2005 година. Той е човекът, който създаде т.нар. здравен фонд към Съюза в помощ на болни артисти.