Честваме 825 г. от въстанието на Асен и Петър
Честваме 825 г. от въстанието на Асен и Петър / Sofia Photo Agency

Празнична света литургия ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий по повод 825-та годишнина от обявяване на въстанието на Асен и Петър и началото на Втората българска държава със столица Търновград.

Според историческите хроники въстанието е обявено от братята боляри Асен и Петър на Димитровден през 1185 г. при освещаването на новопостроения храм "Св. Димитър Солунски". Бунтът приел характера на широко освободително движение, довело до отхвърлянето на близо 150-годишното византийско робство.

Тържествата по този повод в старата столица започват с литургия в 08:30 ч в църквата "Успение Богородично". В 10:30 часа кметът на община Велико Търново Румен Рашев ще произнесе празнично слово. Официално слово ще произнесе и президентът на България Георги Първанов. Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи благодарствен молебен по повод годишнината от основаването на Търновската Архиепископия. В 11:30 ч пред църквата "Успение Богородично" ще бъде раздаден курбан за здраве по повод Димитровден.

В 13:00 часа в тронната зала на крепостта "Царевец" ще бъде открита мемориална плоча с имената на търновските царе. В музей "Възраждане и Учредително събрание" от 18:00 часа ще бъдат удостоени с почетни плакети изявени дейци с принос за възстановяването на Архитектурно-историческия резерват "Царевец". След награждаването ще започне празничният концерт на смесен хор "Кантилена" и френския хор "Сарамела". Аудио-визуалният спектакъл "Звук и светлина" е от 20:30 часа. По повод годишнината ще има и празнични илюминации.

Други новини от Велико Търново