Обжалват ефективните присъди на група, придобила и пласирала фалшиви евро
Обжалват ефективните присъди на група, придобила и пласирала фалшиви евро / netinfo

Бисер Бонев, Костадин Попов, Георги Георгиев и Пламен Ангелов, осъдени от Варненския окръжен съд затова, че от 13 април 2009 до 16 юли миналата година участвали в престъпна група, ръководена от Бонев, създадена да придобива, да държи в големи количества и да прокара в обръщение фалшиви 2 718 банкноти с номинал 50 евро, обжалваха присъдите си пред Апелативния съд във Варна. Това съобщиха от пресслужбата на Съдебната палата.

През юни тази година организаторът и ръководител на престъпното сдружение - 43 годишният инспектор в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури във Варна  Бисер Бонев, получи наказание 7 години "лишаване от свобода", което да изтърпи при първоначален строг режим. 56-годишният софиянец Костадин Попов е с присъда в размер на 4 години и 10 месеца "лишаване от свобода". С три години затвор, към които съдът присъедини и 10 месеца от неизтърпяна присъда за причиняване на телесна повреда е 47 годишният варненец Георги Георгиев. Условна присъда 3 години "лишаване от свобода, отложена с 5 години изпитателен срок, получи Пламен Ангелов  от Провадия. Единственият оправдан по обвинението е 60-годишният снабдител от Варна - Здравко Ангелов.

Разследването по този казус започна след сигнала на таксиметров шофьор от Варна, че му платили с фалшива банкнота от 50 евро. Скоро разследващите установили престъпната схема, мястото и ролята на всеки един от мъжете в нея. Така се стигна до  лятото на миналата година, когато при полицейска акция, в момент на купуването на 20 000 банкноти от фалшивите евро, бяха задържани етнически турци - единият поданик на Швейцария, а другият - румънски гражданин. Месеци по-късно, след като признаха вината си, те сключиха споразумение с прокуратурата и съдът одобри и за двамата условни присъди в размер на година и 9 месеца "лишаване от свобода", отложени с 4 години изпитателен срок. След този случай разследващите продължили наблюдението над групата.

Точно преди година, след мащабна акция на Варненската и Великотърновската полиция, бяха задържани ръководителите на престъпното сдружение - Бисер Бонев и Костадин Попов. При ареста на инспектора от Агенцията по рибарство полицията иззе от дома му във Варна 236 евро от ментетата. При претърсването от дома на Попов в Златарица, община Елена, иззели 2084 фалшиви банкноти евро, огнестрелно оръжие и боеприпаси. Двамата мъже били начело на престъпната схема и "захранвали" продавачите Георгиев и  Ангелов за сделките с фалшивите евро. Ментета се продавали на 10 - 15% от стойността на еврото.

Според защитата на ефективно осъдените мъже присъдите не са мотивирани в частта, където се привеждат аргументи за действието на организирана престъпна група, която придобила и пласирала фалшиви евро

Апелативния съд във Варна ще се произнесе в законния срок.