ЕБВР отпуска кредит на дъщерните банки на три гръцки финансови институции у нас
ЕБВР отпуска кредит на дъщерните банки на три гръцки финансови институции у нас / снимка: Sofia Photo Agrency, Юлиана Николова
ЕБВР отпуска кредит на дъщерните банки на три гръцки финансови институции у нас
33913
ЕБВР отпуска кредит на дъщерните банки на три гръцки финансови институции у нас
  • ЕБВР отпуска кредит на дъщерните банки на три гръцки финансови институции у нас

Европейската банка за възстановяване и развитие ще отпусне кредит на дъщерните банки на три гръцки финансови институции - това са Юро Еф ДЖи Пощенска Банка, банка Пиреос и Обединена българска банка. Това съобщи Стефка Славова, представител на Европейската банка за възстановяване и развитие за България, Полша и Албания. От банката са провели срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Георги Първанов за инвестициите, които институцията има намерение да направи у нас през следващата година. Общата сума, която ще бъде отпусната на трите български банки, е 300 милиона евро и е част от програмата на ЕВБР за подпомагане на гръцките банки в размер на близо 1 милиард евро. Славова обясни, че първият транш от  парите за трите банки в България е 150 милиона евро и ще бъде отпуснат тази година.

„Средствата, които са по първия транш, както и по втория са основно насочени за кредитиране, тоест това не са средства за рекапитализация на тези три гръцки банки, а са по-скоро за ресурс, който да се използва за по-нататъшно кредитиране на малки и средни предприятия. Те в момента са в добро състояние, нямат нужда от рекапитализация. Тоест средствата на ЕБВР ще се използват основно за по-нататъшно кредитиране. И трите банки са тези, които са с най-голям пазарен дял за България. Тези три банки оперират в целия район на Балканите. Те имат присъствие в Румъния, в Сърбия, в Албания. Ако парите не бъдат усвоени, има вероятност втори транш да не бъде отпуснат. Бордът поиска вторият транш да се преразгледа, когато дойде време. Това ще стане най-вероятно догодина", каза Славова.  

От Европейската банка за възстановяване и развитие обясниха, че към момента са задържали финансирането на проект за асфалтиране на  300 улици в Пловдив на стойност 15 милиона евро. По думите на Стефка Славова този заем все още не е отказан, но за да бъде продължен, трябва да се направи анализ на трафика в Пловдив. От финансовата институция обясниха още, че в България приоритетно ще продължат да инвестират в подобряване на енергийната ефективност.