41% от жилищните сгради в Шуменско са кирпичени
41% от жилищните сгради в Шуменско са кирпичени / снимки: Дарик-Шумен

41% от жилищните сгради в Шуменско са построени от кирпич. По този показател областта е на едно от последните места в страната, изпреварвайки само областите Търговище, Смолян и Кърджали. Над 68 на сто от постройките в градовете на областта обаче са тухлени.

Средният процент на сградите от кирпич или други нестабилни постройки за България е 21,2 на сто. Това съобщи по-рано днес Атанасула Настева - директор на Териториалното статистическо бюро в Шумен. По думите й, процентът на кирпичените сгради е най-нисък в столицата, Враца, Плевен и Бургас. В община Шумен над 70 на сто от жилищните сгради са масивно строителство, а в Смядово повече от 70% от тях са построени от кирпич.

Общият брой на жилищните сгради в Шуменско е 56 663, което е 2,6% от общия брой за страната. „Съгласно статистическата методология всички постройки, които по първоначално изграждане или след преустрояване са предназначени за постоянно обитаване от едно или повече домакинства, са жилищни сгради", уточни Настева.

3213 от жилищните сгради в региона са построени преди 1919 г. „Тези постройки са само еднофамилни къщи", поясни Настева, тя допълни, че само 396 са на по-малко от 10 години.

2,12 лица е гъстотата на живущите в едно жилище в Шуменско. В областта преобладават двустайните и тристайни жилища. В областта маломерните, с една стая, са малко над 10 700, а просторните, с шест и повече стаи 2895, като преобладаващата част от тях са в селата.

Днес се отбелязва Международния ден на статистиката, той се чества за първа година.