Изкореняват дървета по булевард “България” в Ловеч
Изкореняват дървета по булевард “България” в Ловеч / снимки: Жанина Илиева

Започна изкореняването на 50 дървета по бул. "България" в Ловеч, съобщават от пресцентъра на местната администрация. Според общинските служители дърветата, които ще бъдат премахнати, са болни и в лошо състояние. Ще бъдат отрязани предимно липи, на които кореновата система е хоризонтална, повърхностна, заради което се наблюдава повдигане на плочки около дърветата. На тяхно място ще бъдат засадени нови 53 дървета, обясняват от общината. Новите видове ще бъдат едроразмерни дъбове, които са подходящи и се развиват добре в градска среда.

Ще бъдат запазени всички декоративни дълготрайни дървета в добро общо състояние. Издадени са нужните разрешителни за сечта съгласно изискванията в нормативните документи.

Дейностите по изкореняването са по подпроект "Устойчиво развитие на зелената система в централна градска част бул. "Мизия" и бул. "България" -  гр. Ловеч", който е част от големия инфраструктурен европроект "Подобряване на физическата и жизнена градска среда". Предстои основна реконструкция на зелената система съобразно теренните дадености, местните климатични условия и растящата потребност на населението от съвременна среда и отдих, коментират общинските специалисти.

По бул. "Мизия" в отсечката от "Колелото" до бензиностанция "Лукойл" е предвидено засаждането на 30 едроразмерни чинара, които са изключително подходящи предвид замърсения въздух от интензивния автомобилен трафик в зоната.