Миков иска анкетна комисия за имотите на Цветанов
Миков иска анкетна комисия за имотите на Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency

Може би е добре да има парламентарна анкетна комисия, която да проучи въпроса с имотното състояние на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на Коалиция за България и член на вътрешната комисия Михаил Миков. Той посочи, че след декларацията на ПГ на ГЕРБ въпросът придобива парламентарни измерения и може би наистина има резон Народното събрание да се ангажира с него, пише БТА. 

Депутати от левицата се срещнаха с представители на Синдикалната федерация на служителите в МВР. След срещата Миков коментира, че реформата в МВР в последната година и няколко месеца практически е спряна. От Коалиция за България се ангажираха да внесат предложения между първо и второ четене на промените в Закона за МВР, с които да се уредят правата на бременните и майките да не дават нощни дежурства и служителите да могат да кандидатстват за работа в международни организации в областта на защитата на националната сигурност и противодействието на престъпността без разрешение на ресорния министър. Според левицата, когато се полага извънреден труд от служителите на МВР, той трябва да се заплаща или да се дава отпуск. Може би е разумно да се увеличат 12-те дни допълнителен отпуск, който се дава за извънреден труд, смята Миков. 

От СФСМВР обявиха, че ако не се изпълнят исканията им те са готови на ефективни протести, но няма да прекратяват изпълнението на служебните си задължения.     Заместник-председателят на федерацията Галентин Грозев посочи, че основният протест ще бъде на 7 ноември. Той обясни, че датата е избрана във връзка с Деня на полицията - 8 ноември /Архангелов ден/. Грозев коментира, че нищо не се е променило от последния протест и не могат да се съгласят с капсулирането на проблемите с оправданието, че са им дадени заплатите и осигуровките. 

Миков се въздържа от коментар на евентуални протести на полицаите. "Не бива, когато човек е в опозиция, да обещава обратната страна на луната, защото рано или късно очакванията се връщат върху неговата глава", каза бившият вътрешен министър.