Меркел и Саркози предлагат бързи глоби за държави с голям дефицит
Меркел и Саркози предлагат бързи глоби за държави с голям дефицит / Reuters

Европейският съюз трябва да налага санкции на страните членки, които до 6 месеца не вземат мерки да съкращаване на бюджетния си дефицит. Това заявиха в обща декларация френският президент Никола Саркози и германската канцлерка Ангела Меркел, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

След разговори в северния френски град Довил двамата лидери заявиха, че санкциите трябва да се прилагат "по-автоматично", отколкото сега, срещу страни от ЕС, които не обуздават бюджетния си дефицит.

Саркози и Меркел казаха още, че ще обсъдят възможността да се отнемат правата на гласуване на държави от ЕС, ако те не успеят да овладеят дефицита си. Лидерите предлагат също в Европейския съвет с квалифицирано мнозинство да се налагат превантивни санкции на страни, които не са намалили дефицита си в достатъчна степен.

За бързо прилагане на тези мерки Франция и Германия са решили съвместно да предложат преразглеждане на Договора от Лисабон най-късно до 2013 г.

Френският президент посрещна в Довил тази вечер и руския президент Дмитрий Медведев и го разведе по крайбрежната ивица на нормандския курорт в присъствието на кмета на града. След това двамата се прибраха в хотел "Роаял", където към тях за работна вечеря се присъедини Ангела Меркел.

Тримата лидери възобновиха в Довил консултациите Париж-Берлин-Москва след петгодишно прекъсване. Започналите им днес разговори ще продължат и утре, след което те ще дадат пресконференция.

След срещата си с Меркел днес и преди да посрещне Медведев, Саркози заяви пред журналисти, че непопулярната му реформа на пенсионната система ще бъде осъществена въпреки масовите протести срещу нея.

"Тази реформа е от съществено значение, Франция се е ангажирала с нея и ще я приложи така, както нашите германски приятели преди няколко години въведоха реформата на пенсионната система", заяви Саркози.

Меркел и Саркози предлагат бързи глоби за държави с голям дефицит
netinfo