Световна титла и още седем медала за българското сумо
Световна титла и още седем медала за българското сумо / снимки: Reuters

България спечели 8 медала от завършилото 17-о Световно първенство по сумо във Варшава, научи Гонг. Родната школа стигна до една титла, два сребърни и 5 бронзови отличия на шампионата през уикенда в Полша.

След като триумфира на Европейското първенство във Варна тази пролет Стилиян Георгиев стана №1 и на планетата при до 85-килограмовите. Живеещият в САЩ сумо-национал взе златото след серия от безпрецедентни победи на дохиото срещу класни противници. На финала той се наложи над Рашад Казинов от Азербайджан. До сега Георгиев познат и като „Лъвското сърце” четири пъти бе финалист на Световно, но губеше решителната за титлата схватка. Носителят на Световната купа сега обаче успя и стигна до световното злато.

Треньорът и състезател Христо Христов след като до сега в кариерата си бе вицеевропейски и вицесветовен шампион, носител на бронзов медал от Световната купа и шампион от Бони Оборот Сумо Мастърс, стана отново вицесветовен първенец в категория open.

Второто сребро дойде след достойно представяне на Мария Георгиева. В схватките от Мондиала между 25 национални отбора, българката остана на позиция под върха при жените, след като загуби на финала от монголката Дулмаа Ядмаа. Това е най-доброто постижение в кариерата на Мария, след като през месец май остана трета на Европейското първенство при девойките.



Европейската шампионка от Лозана`09 и №1 от Световните игри на бойните спортове в Пекин Анна Методиева се качи на почетната стълбичка, за да получи бронзовия си медал в кат. до 65 кг. Най-опитната дама в националния ни отбор по сумо Цветана Божилова също стана трета, но в open категория.

При младите България спечели три бронзови медала. Габриела Василева (+70кг.), Мартин Борисов (+100кг.) и Павлин Димитров (open) стигнаха до трето място в своите категории.