Пак не се разбраха за пенсионната реформа. Вноската скача с 1.8%
Пак не се разбраха за пенсионната реформа. Вноската скача с 1.8% / Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Пенсионната реформа ще се обсъжда на нов тристранен съвет
33705
Пенсионната реформа ще се обсъжда на нов тристранен съвет
  • Пенсионната реформа ще се обсъжда на нов тристранен съвет

 

Правителството и социалните партньори и днес не постигнаха пълно съгласие по мерките за пенсионната реформа и насрочиха ново заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), което ще се проведе във вторник. Единствено вдигането на вноската за пенсия с 1.8% е било е прието с консенсус на днешните преговори.

Все още няма съгласие откога да започне вдигането на осигурителния стаж, като правителството настоява това да се случи от 2013 г., а синдикатите - най-рано от 2015 г. Не се знае също и откога ще се увеличава възрастта за категорийните работници, а за трета категория на труд според синдикатите това трябва да се случи най-рано от 2024 г., докато за мъжете тя достигне 65, а за жените 63 години.

Най-спорният момент от днешните преговори е било пенсионирането на категорийните работници през професионалните фондове в частните пенсионни дружества. По закон от следващата година първа и втора категория трябва да започнат да получават пенсии от личните си партиди в тези фондове, като това според финансовия министър Симеон Дянков ще намали дефицитът на Националния осигурителен институт (НОИ) с 36 млн. лева.

 

Едната алтернатива е тази, а другата, която се подкрепя от синдикатите, е удължаване на периода, в който работниците да се пенсионират през държавния фонд, с още четири години. От КНСБ се обявиха против капитализирането на пенсиите за категорийните работници и обясниха, че личните им вноски трябва да се прехвърлят в НОИ.