Миньорите настояват за оставките на министрите Симеон Дянков и Нона Караджова
Миньорите настояват за оставките на министрите Симеон Дянков и Нона Караджова / Sofia Photo Agency, архив

Федерацията на независимите синдикати на миньорите - КНСБ е изпратила декларация до министър-председателя Бойко Борисов, министърът на финансите Симеон Дянков и президента на КНСБ Пламен Димитров, в която категорично настоява за оставката на финансовия министър.

„След дълги преговори по пенсионната реформа, срещи с експерти на НОИ и МТСП, народни представители, няколко заседания и съвещания в Парламента, кръгли маси с участието на работодатели много от спорните въпроси не бяха изгладени. Получи се един приемлив консенсус от всички социални партньори. На много от срещите присъства и министърът на финансите Симеон Дянков.
Ние останахме безкрайно доволни и от срещата по пенсионната реформа, която се реализира с Вас. В последния момент, след всички уточнени договорки, министърът на финансите със своите мнения и становища взриви социалния диалог. От всичко казано от него се оказа, че най-потърпевши са категорийните работници", се казва в декларацията.

В документа се посочва, че финансовият министър няма адекватна позиция по пенсионната реформа, особено за категорийните работници. В случай, че исканията не бъдат изпълнени, миньорите ще предприемат ефективни стачни действия.

В друго писмо до премиера Бойко Борисов, Федерацията на независимите синдикати на миньорите - КНСБ изразява тревогата си от факта, че пет термични централи, които консумират български въглища са пряко застрашени от прекратяване на работа и настоява за оставката на министър Нона Караджова. Това са ТЕЦ „Бобов дол", ТЕЦ „Република" Перник, ТЕЦ „Сливен, ТЕЦ „Брикел" Гълъбово и ТЕЦ „Марица 3" Димитровград.

Според документа преговорите за присъединяването на България към ЕС са водени некомпетентно и в ущърб на социално - икономическите и геополитически интереси на страната.

„Очевидно е, че действията на министър Караджова не са в интерес на енергийната независимост на България . Ние не можем да приемем да се затворят 5-те централи, като пряка последица да се ликвидират 16 въглищни мини със съответните изключително тежки социални и икономически последици - загуба на хиляди работни места, застрашаване на енергийната независимост на страната, затрудняване на топлоснабдяването и електроснабдяването", се казва още в документа.