Връчват наградата „Проф. Чилов  в Славейно
Връчват наградата „Проф. Чилов в Славейно / dariknews.bg/ Архив

За десета поредна година в село Славейно ще бъде връчена наградата „Проф. Чилов". По време на юбилейното честване с нея ще бъдат удостоени проф. д-р Захарий Кръстев и д-р Илия Профиров. Отличието ще бъде връчено от президента на Югоизточноевропейския медицински форум и председател на Сдружение „Български лекар" д-р Андерй Кехайов и от председателя на Районна лекарска колегия Смолян д-р Емилия Апостолова. На събитието ще присъстват лекари, представители на районни лекарски колегии и гости.

Наградата „Проф. д-р Чилов" се връчва за принос в медицинската наука и практика. Тя е учредена през 2001 г. в израз на признателност за това, което проф. Чилов е направил за развитието на българската медицина.

По случай 10-годишнината от учредяването на наградата Сдружение „Български лекар" и РЛК Смолян издадоха специална книга, която представя на читателите носителите на наградата „Проф. д-р Чилов" от 2001 година до днес. В нея са застъпени както постиженията им в областта на медицината, така и техните съдби, идеали, възгледи, погледа им върху професията и международното им признание, съобщават организаторите.

Проф. д-р Константин Чилов е роден в родопското село Славейно. Родната му къща е превърната в музей с уникална по своето съдържание експозиция от над 3500 експоната. Тя е обявена за паметник на културата.