Мият московските улици с шампоан
Мият московските улици с шампоан / снимка: Reuters

Московските общинари готвят улиците за зимата - днес започва основно миене на алфалта от мръсотията, натрупала се през лятото, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на кметството на Москва. Машините за миене на улиците ще бъдат заредени със специален шампоан - "Чистодор", който разрушава тънкия слой от горива, без да вреди на покритието. Два часа след това остатъците от шампоана ще бъдат измити с чиста вода.

Миенето по този начин на улиците от няколко години е задължителна процедура преди зимния и преди летния сезон. До 80 процента от мръсотията по градските улици са остатъци от автомобилното гориво. Затова пътищата трябва добре да се изчистят от тези остатъци, за да може през зимата ефикасно да се нанасят реагенти против заледяване на платното, обясняват в московското кметство, пише БТА.

Технологията предвижда улиците да бъдат обработени със специалния шампоан два пъти. Общо за сезона отиват над 110 хиляди тона. Изпитанията на "Чистодор"-а са минали още през есента на 2002 г.,  когато били измити улиците около Кремъл и булевард "Садовое колцо".