В ломското село Станево избраха Ангел Ангелакиев за кмет
В ломското село Станево избраха Ангел Ангелакиев за кмет / Дарик Враца

128 души гласуваха за подкрепения от партия Българска нова демокрация независим кандидат за кмет на село Станево, в община Лом, инж. Ангел Ангелакиев. С това Ангелакиев спечели  още на първия тур 58,71 % от гласовете на извънредните местни избори на 16 октомври. Втори с 57 гласа и 26,1 % остана кандидатът на ПП ГЕРБ - Явор Софрониев, а трети е кандидатът на партия СДС Иван Маренски с 28 гласа и 12,8 %. Четвъртият участник в изборите Янко Янакиев от ДСБ получи два гласа.

Кампанията на Ангелакиев подкрепи лично зам. председателят на партия Българска нова демокрация доц. д-р Борислав Великов.

Новоизбраният кмет на село Станево е инженер лесовъд. Завършил е и Военновъздушното училище в Долна Митрополия, но поради здравословни причини не е могъл да реализира кариера на летец.

Изборният ден премина при рекордна за селото избирателна активност. От 299 имащи право на глас по избирателните списъци 218, или 72, 9 % посетиха избирателната секция. Невалидните бюлетини бяха само три. С това бе счупен рекордът на последните местни избори, когато на балотажа за кмет на селото гласуваха 211 избиратели.

До извънредните избори в Станево се стигна след като избраният през 2007 г. кмет на Станево бе отстранен от поста с решение на съда за превишаване на кметските правомощия.