Продължават дебатите около пенсионните вноски
Продължават дебатите около пенсионните вноски / снимка: Sofia Photo Agency
Продължават дебатите около пенсионните вноски
33698
Продължават дебатите около пенсионните вноски
  • Продължават дебатите около пенсионните вноски

Окончателните мерки по пенсионната реформа трябва да бъдат разгледани и одобрени на днешното заседание на националния съвет за тристранно сътрудничество. В петък финансовият министър Симеон Дянков обяви, че вноска за пенсия ще бъде увеличена с 1,8% от следващата година, както и че е планирано вдигането на стажа да започне от 2013 г., но ако разчетите позволят, това може да стане и от 2015 г.

Работодателите заявиха склонност да подкрепят идеята за 2013-а, но синдикатите категорично отказаха да се съгласят с увеличаване на стажа преди 2015-а година. 

Вариантът, който ще бъде поставен на дебат в тристранния съвет днес, предвижда вдигане на вноската за пенсия с 1,8% от догодина, плавно увеличаване на стажа за всички категории от 2013 г., а от 2022-а да започне вдигане на възрастта за трета категория на труд. В студиото на Дарик министър Дянков обясни, как е пресметнато увеличението на осигурителната вноска: „Аз се стараех това число да бъде колкото може по-ниско, за да не натоварваме бизнеса и да продължи развитието на икономиката. Но просто сметките излязоха на 1,8. Дългосрочно това позволява бюджета на НОИ да се балансира до 2015 г."

Днес трябва да бъде договорен и начинът, по който от следващата година ще се пенсионират категорийните работници. Според закона те вече ще получават пенсии от професионалните фондове, което ще намали дефицита на НОИ, но и автоматично ще вдигне възрастта за пенсиониране при тези работници с три години. Сред обсъжданите мерки ще бъде също увеличаване на периода, върху който се изчисляват обезщетенията за майчинство и безработица.