Спасените чилийски миньори помолиха медиите да не ги притискат
Спасените чилийски миньори помолиха медиите да не ги притискат / снимка: Reuters

Спасените чилийски миньори се радват на първите си дни у дома и се надяват, че медиите ще има оставят известно лично пространство, предаде Асошиейтед прес. Те заявиха, че заедно са решили да не разкриват подробности от 69-те дни, прекарани под земята, за да не обезценят книгата, която смятат да издадат за изпитанието, през което минаха.

Това заяви на пресконференция един от миньорите Хуан Илянес. Той говори от името на още шестима от миньорите, които застанаха  пред медиите.

Те казаха още, че медиите са прекалили, отразявайки завръщането на един от миньорите - Джони Бариос, съпругата и любовницата  на който живеят на една пресечка една от друга. Съпругата получи хиляди долари, които бяха предназначени за Бариос, но той се завърна в дома на любовницата си и това бе проследено от телевизионните камери.

След спасителната операция, следена от милиони хора по цял свят, миньорите се превърнаха в световни медийни звезди. Очаква се за преживяванията им да излезе книга, да бъде направен филм и това вероятно обяснява нежеланието на миньорите да разказват сега за случилото се, отбелязва Ройтерс. Един от тях, Виктор Сеговия, си е водил подробни бележки, които вероятно ще са в основата на бъдещата книга. В интервю за чилийския вестник "Ла терсера" Сеговия казва, че писането всъщност му е спасило живота долу под земята, пише БТА.

Днес репортерите отново ще се опитат да изкопчат някаква информация от миньорите, защото много от тях ще дойдат отново в мината "Сан Хосе" за церемония, с която да отбележат преживяното. 

Три дни, след като бяха извадени изпод земята, миньорите вече започнаха да свалят тъмните очила, които носеха, за да предпазят отвикналите си очи от силната светлина.