Долината на траките в списъка на ЮНЕСКО  като групов обект?
Долината на траките в списъка на ЮНЕСКО като групов обект? / Д.Бобева

Министерството на културата работи по проект за включването на Долината на тракийските царе като групов обект в списъка на ЮНЕСКО.

Това съобщи зам.-министърът на културата Тодор Чобанов при посещението си в Казанлък.

Той бе придружаван от посланика на САЩ Джеймс Уорлик, с когото разгледаха пет от гробниците край града и тракийската колекция на казанлъшкия музей.

„Като посланик на САЩ съм убеден, че се нуждаем от по-интензивно общуване човек с човек. Искам повече американци да научат за българската богата културна традиция", заяви първият американски дипломат. Посланикът съобщи, че в момента американското посолство, заедно с Министерството на културата и българското посолство в САЩ работят по проект догодина България да бъде представена в поредица изложби в най-големите американски градове. „Част от тази богата българска колекция ще бъдат и артефакти от Долината на траките и Казанлъшкия музей", обясни Уорлик.

Заместник-министърът на културата Тодор Чобанов допълни, че вече са ясни датите и на друга голяма изложба, която догодина ще представи българското културно наследство в Европейския парламент- между 10-ти и 14-ти октомври. Работи се и по въпроса експонати от историческите музеи на Стара Загора и Казанлък да намерят достойно място в нея, допълни той.

Първият американски дипломат и заместник-министърът на културата бяха придружавани в Долината на траките от областния управител на Стара Загора Йордан Николов, от народния представител от ГЕРБ Живко Тодоров и от кмета на Казанлък Стефан Дамянов.
По време на специалната среща с журналисти, министър Чобанов благодари на американското правителство, в лицето на посланик Уорлик за 20 годишната подкрепа за възстановяване на ценни културни обекти в България,чрез помощта на фондация „Америка за България".
Чобанов изрази надежда, че с помощта и на създадения отскоро в България - Американски изследователски център, ще се създаде добра възможност за съвместни експедиции на български и американски учени, в подкрепа и опазване на културното ни наследство.

Преди близо 20 години именно с пари на американското правителство се проучва и възстановява уникалната тракийска гробница Оструша, в района на Казанлък.

От две години се работи и по възстановяване на гробницата Шушманец, датирана от 5-ти 4-ти век преди Христа. Предстои да бъде финансирана за цялостна реконструкция с пари от европейската програма за регионално развитие. Стойността на целия проект, разработен от Министерство на културата включва общо 10 обекта в страната, сред които са Шушманец и тракийската могила край Александрово. Стойността на целия проект е 50 милиона лева, обяви в Казанлък заместник- министър Чобанов.

Като „прекрасна идея- мечта, която може да се случи", определи проекта Севтополис първият американски дипломат. По думите на директора на казанлъшкия музей д-р Косьо Зарев, в района на Севтополис ще могат да се разположат 15 хиляди експоната на тракийската култура, пръснати сега на различни места. „Ако можем да помогнем, ще сме щастливи", бяха думите на посланик Уорлик.
Дипломатът каза също, е по време на мандата си в България се стреми да посети колкото може повече обекти от културно-историческото ни наследство.

Списък с 15 места от българската история, които непременно трябва да види дал на американския дипломат зам. министър Чобанов, тъй като по думите му, „посланик Уорлик има траен личен интерес към културното наследство на България".
Джеймс Уорлик отказа да отговаря на въпроси , свързани с българската политика с мотива, че „днес е ден за културно наследство, а не за политика".