Меркел отново нажежи споровете за ролята на исляма и имиграцията
Меркел отново нажежи споровете за ролята на исляма и имиграцията / снимка: Reuters, архив

Канцлерът Ангела Меркел наля днес масло в огъня на споровете за исляма и имиграцията в Германия, като заяви, че „мултикилтурализмът напълно се провали", съобщи ДПА. Меркел заяви това в реч на форум на младежката организация на Християндемократическия съюз (ХДС).

Християндемократите на Меркел превърнаха интеграцията - т.е. адаптирането на чужденците към германския начин на живот - в основен елемент на своята политика, противопоставяйки се на идеите за мултикултурализъм, който отрича необходимостта от съществуването на доминираща култура. Меркел изтъкна, че Германия не трябва само да помага на имигрантите, а и да създава пред тях предизвикателства. „Ако те не могат да говорят немски, интеграция в Германия няма да има", заяви тя, цитирана от БТА.

Друг консервативен германски лидер, Хорст Зеехофер, лидер на баварската организация на ХДС, открито заяви, че „мултикилтурализмът в Германия е мъртъв". Той проповядва идеята, че Германия не трябва да приема повече имигранти от „чужди Култури" като Турция и арабските държави, посочва ДПА.

В интервю за „Зюддойче цайтунг" днес турският президент Абдулах Гюл изтъква, че „турците в Германия трябва да научат идеално немски и да говорят без акцент".