М. Плугчиева: Трябва да ускорим процедури за европейски търгове
М. Плугчиева: Трябва да ускорим процедури за европейски търгове / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
М. Плугчиева: Трябва да ускорим процедури за европейски търгове
33693
М. Плугчиева: Трябва да ускорим процедури за европейски търгове
  • М. Плугчиева: Трябва да ускорим процедури за европейски търгове

Меглена Плугчиева, гост в предаването „Седмицата" на Дарик:

Излязохте от заседанието на 47-я конгрес на БСП, за да участвате, за което ви благодаря, но чухте доклада на Сергей Станишев, нали?

Да, разбира се.

Кое е най-важното, което ви каза, какво запомнихте?

Това са две теми, които постави г-н Станишев на вниманието на конгреса, а именно едната голяма тема, свързана с Европа 2020, политиката на България, и то през призмата на Българската социалистическа партия. И другият голям въпрос, свързан с изборите през 2011 г. Така че това са двете големи теми, по които ще дискутира конгресът, и с опита да се придаде на българската позиция в посока 2020 повече социална компонента. Разбирайте темата здравеопазване, темата образование, средства, пари, които се предвиждат за наука и образование, темата, свързана с работни места, изобщо социалното измерение на тази позиция.

А по втората тема имате ли позиция кой да бъде кандидатът на социалистите и на левицата изобщо за президент?

Персонално не бяха коментирани, разбира се...

А вие имате ли? Кой според вас става за президент от левицата?

Не, не, тази спекулация, сега, тази провокация от ваша страна, няма да се поддам. Това са въпроси, които трябва да бъдат решавани на база на широк, така, бих казала, не само партиен, на партийна основа дебат, но смятам, че трябва да гледаме по-сериозно при избора на такива кандидатури и да са ясни критериите, по които се предлагат кандидатури. Разбирате, че тук става дума за институция, която трябва да бъде човек-институция, признат в България, което означава почтеност, което означава в същото време стабилност, професионализъм, признание във вътрешнобългарски план, бих казала, и в международен план. Значи, очакванията, изискванията към днешните кандидати за президент са много по-високи, отколкото да речем в началото...

Вие бихте ли се кандидатирала?

Значи, вие продължавате с този провокативен тон. Пак казвам, така, списък от сериозни критерии на съответно утвърдени, популярни личности, но пак трябва да припомня, със съответно лице, физиономия и в европейски, и в международен план.

Впрочем да се върнем на това, което казахте за социалния елемент, който трябва БСП да внесе в плановете не само на България, но и на Европа до 2020 г., а какво трябва да бъде поведението според вас на партията сега, в по-краткосрочен план? Трябва ли да подкрепя, дори да насърчава протести например на социална основа?

Според мен Българската социалистическа партия трябва, трябваше, първо, да даде един много ясен и категоричен отговор на въпросите, свързани с провала от миналата година, смятам, че в това отношение не беше довършен този диалог, и да се признаят грешките, които бяха допуснати.

Кои?

Това е една голяма и специална тема, ако трябва да се спрем на нея. Но смятам, че в това отношение БСП...

Маркирайте какво ще кажете на конгреса, какво не сте казали...

Аз няма да се изказвам на конгреса.

А, или вие няма да се изказвате.

Но компромисите, които бяха направени при управлението, съответно грешки, недомлъвки, подозренията ако щете - тези въпроси трябваше да бъдат открито и откровено дискутирани, най-малкото в редиците на БСП, ако не и пред цялото общество. Аз съм по принцип за един много искрен, директен диалог с хората и смятам, че само това е шансът оттук нататък да имаш успех в политиката и в управлението. Да стигнем...

Да изясним само вашата позиция в партията, понеже „Труд" пише, първоначално, че не сте гласувала за вота на недоверие, после се изяснява, че сте гласували.

Самоопровергаха се.

Да, да, че сте гласувала. Другото съобщение е, че мислите да напускате парламента и партията, и да заминете за Брюксел.

Вие пропускате обаче един момент, където пише по слухове и...

Да, по слухове пише, да, верен ли е слухът, е въпросът.

Аз съм изненадана, че един сериозен вестник като вестник „Труд" работи или ползва слухове. Така, удовлетворена съм, че опровергаха това свое твърдение, че не съм гласувала. Техническите проблеми със системата на гласуване дават такива възможности за спекулации.

Другата голяма тема, по която със сигурност можете да говорите компетентно, е Германия. Какво е обяснението ви, че Ангела Меркел дойде чак сега, а не при кабинета, в който впрочем и вие участвахте, въпреки вашите лични отлични връзки с Германия като посланик? Анализатори търсят символ в това, че предишният кабинет е нямал подкрепа, а този имал. И впрочем това не само анализатори, ами и сегашните управляващи си го казват директно.

Малцина знаят, че 2008 г., преди да се върна изненадващо в България като вицепремиер, когато бях повикана, малцина знаят, че тогава ние бяхме в подготовка на посещението на г-жа Меркел, и то трябваше да стане в рамките на 2008 г. Промените, които настъпиха, естествено, се отразяват.

Кои промени? Това, че вие...

Промените, да, посолството остана 8-9 месеца без посланик, в Германия, за съжаление. Освен това, след това дойдоха изборите в Германия през 2009 г. и е съвсем нормално една година по-късно вече да е назрял съвсем моментът г-жа Меркел да дойде в България и да посети Румъния, както знаете, паралелно с посещението тук. Освен това, това беше една кулминационна точка на поредица посещения на други висши политици от Германия. Преди няколко месеца беше вицеканцлерът и външен министър г-н Вестервеле в България. Беше председателят на лантага, на парламента на Бавария, беше вътрешният министър на Бавария, кметът на Берлин г-н Воверайт, и това са, така, поредица от посещения, които доведоха и до посещението на г-жа Меркел. Така че да се...

Така не наливате ли сега вода в мелницата на сегашните управляващите, които казват, ей вижте, при нас идват.

Вижте, с Германия трябва да сме наясно, че ние сме имали традиционно добри отношения, които са били безоблачни във всяко едно отношение, като, разбира се, изключим някои сътресения с германската икономика, които се получиха тази година, с отделни германски фирми. Знаете за какво става дума. Затова мога да кажа, че Германия е най-важният или един от най-важните ни стратегически партньори в политически, в икономически план, като търговски партньор на първо място. Но, ако вляза във вашия, така, тон на интрига и на провокация, ако погледнете или както елементарно се направиха едни сметки - г-жа Меркел идва заради г-н Борисов, ако погледнете графиката на германските инвестиции, ще видите, че най-големите германски инвестиции са направени в периода 2005-2009 г., и веднага става аналогията...

Ще излезе политиците идват...

...Камо ли не германските инвеститори са дошли заради Станишев. Значи този побългарен, елементаризиран подход е несериозен. Затова дайте да гледаме наистина със съответната отговорност на това много високо посещение и по-важното е сега, когато погледнем, че графиката на немските инвестиции показва тотален срив. Ако 2008 г. ние сме имали 792 млн. евро, германски директни инвестиции, ние през 2009 имаме само 160 млн. Разбирате, че това е на точката на замръзване. И търговският ни стокооборот, който 2008 г. с Германия надхвърли 4 млрд. евро, се е сринал на 2,3 млрд., така че дайте да погледнем сега всички - парламент, институции, правителство най-вече, да материализираме това посещение на г-жа Меркел, не само да се потупваме по рамената и да казваме, да, тя беше тука...

Как да се материализира?

Много просто. Това са управленски решения, които трябва да бъдат взети. Не случайно германската икономика, нейното представителство тук, направи 101 предложения към правителството, които касаят промени, ако щете и в законодателната уредба, за  гарантиране на сигурността и стабилността на чуждите инвеститори, в това число на германските инвестиции в България. Ние имаме нужда от тези инвестиции. В сферата на инфраструктурните проекти ние трябва да ускорим процедури за европейски търгове и да дадем възможност на чужди инвеститори, и в това число на германски, да влязат в България по изграждането на тези големи проекти. Второ, по темата енергетика и всичко, свързано с възобновяеми енергийни източници, Германия е тази, която има своето ноу-хау и сериозни инвеститори, които биха искали да влязат. Третата тема, г-жа Меркел постави изключително прецизно тези въпроси на срещата с бизнеса. Темата за малките и средни предприятия, да се възползваме от модела на Германия за гарантиране на сигурността на малкия и среден бизнес. Той е най-засегнат сега в условията на криза. И ние нямаме достатъчно законодателна защита, рамка, която да дава сигурност и гаранция на малкия и среден бизнес, дуалната система за обучение. Погледнете, ние, там се отвори една празнота и нашите младежи в средното образование нямат тази практическа подготовка след това да се влеят в икономиката. Това са все конкретни примери, които ние от сега, от това посещение, можем да реализираме в реални действия. Плюс, ако щете и ползването на модела за взаимодействие наука, изследователска дейност и малък и среден бизнес.

Защо германският канцлер не даде очакваната еднозначна подкрепа за влизане на България в Шенген?

Много просто. Това е германската точна преценка и конкретна преценка, и тя е лишена от емоции и от симпатии. Значи, всички тук може в момента в партиен план да са много симпатични и близки на партията на г-жа Меркел, но тук става дума за изпълнение на ясни критерии и правила за влизане в шенгенското пространство. И тя заяви открито - ако вие изпълните всички задължения, критерии и очаквания, ние ще подкрепим вашето влизане в Шенген. Нещата са много прости. И ние сме говорили с вас по този много ясен израз на германската политика към нас - критична солидарност. Че Германия винаги е била солидарна с нас, винаги ни е подкрепяла в политически, в икономически план, тя ни адвокатства за влизането ни в евросъюза най-силно, но тя в
същото време и беше с най-високи изисквания и, така, най-взискателна към нас. Така че това е...

Похвалите на Меркел обаче за борба с мафията в България бяха превеждани като мълчалив упрек за това, което се е случвало преди, или вие не го разбирате така?

Вижте, това е един процес, който тече в последните 20 години, на реформи, на стабилизиране на българските институции и съдебната система, където виждате най-бавно или най-дълго текат реформите. Аз смятам, че тя отчита и стимулира волята за реформи и естествено е всички добри усилия да бъдат подкрепени. Така бяха подкрепяни и добрите усилия и преди, но там, където има място за критика, тя не бива да бъде спестявана. Но ние сме тези, които, за съжаление, различаваме само два цвята. Има едно политическо, политически далтонизъм в България, има само черно и бяло, и че всичко, което е било преди, се отрича, и всичко, което сега е стартирало, е най-добро и е единствено. Значи, аз смятам, че този подход като подход е погрешен. В политиката и във всяка една държава винаги се е създавало, винаги се е вървяло напред, дали по-бавно или по-бързо, това е друг въпрос, дали с много или с малко грешки, също е друга тема за разговор, но трябва да се вижда какво тази нация и тази държава вече е създала като добра практика, като добра основа, и това, което е добро, да бъде съхранено и надграждано, а не да бъде унищожавано и да почваме от под нулата. Погледнете какво правят другите нации. И ние сме се затворили в един остров, и когато другите се състезават помежду си в европейски, в международен план, ние се състезаваме тук, на нашия български остров. Това отнема страшно много енергия, разрушава националния капитал, човешки, и напред ние можем да вървим само ако признаваме доброто, което сме успели да направим, и да не си затваряме обаче очите пред това, което трябва да променим и сериозно да критикуваме, но не бива да смесваме нещата. Тази селективна способност ми се струва, че е нарушена или недоразвита в момента.

Надгражда ли, според вас, сегашният кабинет по отношение на европарите, спрямо това, което вие градихте като вицепремиер?

Аз смятам, че се изтърва страшно много, загуби се страшно много време и това беше признато от правителството и лично от премиера, че се загуби страшно много време и едва след осем месеца беше възстановен постът на министър, отговарящ за евро... управлението на евросредствата, и естествено, че са видими пропуските или забавянето, където го има. Картината не е еднозначна. Ако трябва да говоря и говоря откровено, а не с, така, злорадство - ето, виж, те се провалиха, за да изпъкне това, което преди е направено, значи, не съм този тип управленец и човек, ако трябва да говоря за добрите постижения, това е продължаване на добрия стил на работа в ОП „Регионално развитие", при министър Плевнелиев, в ОП „Човешки ресурси" с ясни, ясни резултати, в същото време, за съжаление, в ОП „Транспорт", това е публична тайна, че нещата не вървят и затова се налага да се търси експертизата и на Световната банка, да припомня, лятото бяха водени тези разговори със Световната банка, лично с президента. Нещата в ОП „Околна среда" вървят изключително бавно, там тотално пък са неглижирани проектите за малките и средни общини. Значи, това, което...

Сега като ви слушам, вие като бяхте вицепремиер и като обяснявахте кои програми докъде са, обяснявахте същото - как първите две вървят, как тия две не вървят.

Именно, именно. За развитие на селските райони е следващата драма, по която виждате, не искам да влизам в тази тема отново, аз дадох специално интервю в „24 часа", но разберете, че ние...

Като дойде шефът на фонд „Земеделие", новият, какъв е въпросът към него?

...Да спрат да гледат на хората като на потенциални престъпници, това е най-краткото ми послание, иначе мога да направя цяла конференция по темата, но разберете, тези средства са предвидени за хората и трябва да им се помогне да им се дадат. Парите, които извоювахме по САПАРД миналата година, за съжаление до края на календарната 2009 г. не бяха използвани, сега фирми съдят фонда и бюджетът е този, който трябва да им плати, и ще трябва да им плати, след като се произнесе съдът. В момента една година програмата за развитие на селските райони боксува и по различните мерки разплащането е между 1,7 и 8-9 процента. 3 млрд. евро при условията на нашето земеделие и при това, че точно малките фермери, малките и средни ферми са най-засегнати, и, ако минете по селата, ще чуете, че животновъдството загива, че до нова година хората това, което е останало като добитък, смятат да го изколят или да го продадат. Значи, кратко е посланието - трябва тези пари да слязат при хората. Малките проекти, това го казвам вече, сигурно ставам досадна, малките проекти да се смъкнат долу, да се оценяват в общинските земеделски служби и съответно да се помогне с типови проекти на хората, за да може да се ускори процесът, плюс това, което в момента правим, и е европейска инициатива, стараем се да включим банките в процеса по оперативните програми „Конкурентноспособности и развитие на селските райони". Това е инициатива от Брюксел, където, за моя чест, съм поканена като експерт.

Преди казвахте, че за тая година правителството не е дало достатъчно пари за съфинансиране на европейските проекти. Като четете проекта за бюджет за догодина, оправени ли са нещата?

В момента го дискутираме и докато не се стигне да изкристализират нещата, няма да мога да ви отговоря. Във всеки случай ще се борим за това съфинансиране да бъде гарантирано.

А бюджетът как ви изглежда, който предлага финансовият министър Симеон Дянков?

Надали аз съм, така, най-компетентният експерт по бюджета, но противоречията, които звучат, и самият факт, че Синята коалиция иска изтеглянето на този бюджет, разбирате, че не са еднозначни оценките.

Накрая да ви питам, какво мислите по дебата, който се превърна в дебат на деня, заради подкрепата на Венецианската комисия да се отнема имущество от престъпна дейност без да се доказва конкретно престъпление? Вие подкрепяте ли това? Впрочем как е в Германия? Дали сте водили там, като бяхте посланик, такива разговори? Един германец, ако има имущество, което не отговаря на данъците и осигуровките, които е платил, ще му го вземат ли без да се интересуват дали ги е откраднал тези пари или са му от наркотици?

Не знам, в Германия поне не съм била свидетел на такива теми и дискусии в публичното пространство. Това, което обаче е факт за Германия, укриването на данъци. И знаете, че германското правителство не се поколеба въпреки дебатите да закупи тези...

Да, да закупи по престъпен начин придобита информация.

Да, имаше спорове дали това отговаря на...

...от банките в Швейцария...

...законите на Германия, или не, но така или иначе това на два пъти вече, и бившето, и сегашно правителство го прави, и това подейства изключително дисциплиниращо и знаете, че статистиката показа, че изведнъж данъците от тези засегнати лица бяха платени своевременно в кратки срокове.

Т.е. вие от немския си опит, лично вие, подкрепяте министър Попова, да се взема на този, който е лъгал...

Аз съм на принципа, че законите трябва да се спазват и че това е най-сигурният начин, ако искаме да градим държавност. Но дойдоха много противоречиви изказвания. Веднъж се каза, че Венецианската комисия подкрепя безапелационно нашите предложения по комисията „Кушлев" и съответно по специализирания съд...

Сега това се потвърждава днес, да...

Как се потвърждава, преди малко г-н...

...а за специализирания съд Томас Маркерт не потвърждава?

Не потвърждава.

...за специализирания съд само...

Да, и се казва, че ще се наложи посещение в България и разговори тук. Значи, тези противоречиви мнения разбирате, че не говорят много убедително за това, което е предприето.

Добре. Не изяснихме само вашето бъдеще? Но вие сега отивате на конгреса на БСП...

Депутат от Русе, Русенски регион, работя активно. Вие не ме питахте нищо за „Дунавската стратегия", а тази стратегия ще е тази, която ще определя бъдещето не само на Русе...

Какво работите по Дунавската...

...и Русенския регион, но ако искате, така, по-силно мое мнение, и за следващите 5-10 години ще определя икономическото, социално, инфраструктурно...

Кой стои зад тази стратегия?

...развитие на България. Тази стратегия е европейска инициатива. Касае целия  макрорегион по поречието на Дунав. Това са 14 страни, един добър комплекс от страни членки, страни кандидатки, страни със статус на кандидатки за кандидат членки на евросъюза и през следващата година по време на унгарското председателство тази стратегия ще бъде официално оповестена и по-важното е, че след нея ще следват конкретни и ясни проекти. И ние трябва заедно...

Например, ако от Унгария тръгне замърсяване, тази стратегия какво ще помогне заради това, че примерно както стана този случай с изтеклите...

Именно съответните съвместни действия за елиминиране, за минимизиране на замърсяването на реките и съответно почви, и цялостното поречие на река Дунав. Това е един, за съжаление, така, тревожен пример, който давате, но инфраструктурните проекти, които се очертават от реализацията на тази стратегия, разбирайте това са нови мостове на... не само вторият, който имаме, но на Оряхово - Бекет и други, съответно...

Т.е., третият мост ще е Оряхово - Бекет, според стратегията, по която работите?

Това е предложение за проект, който трябва да последва от Дунавската стратегия, и съответно изграждане, не само реконструкцията на сегашния Дунав мост Русе - Гюргево, изграждане паралелно на следващ до него, защото този наш първи Дунав мост, който е вече на 56 години, естествено, че не е вечен. Това е само един от примерите, плюс всички транспортни коридори, по които трябва да бъдат реализирани инфраструктурните проекти. В икономически и социален план, един елементарен пример с туризма. Като тръгнете от изворите на Дунав, може да стигнете до Будапеща по велоалея, но не може да стигнете до Русе. И тази година се оказва, за моя изненада, аз също не знаех тези цифри, че от Пасау, от Германия, само до Виена, по тази велоалея са минали 250 000 туристи. Разбирате, че това със себе си води целия комплекс от туристически услуги - ресторанти, семейни хотели и всичко останало, забележителности, и ако щете това вдига имиджа на съответната страна. Нека да направим ето тези простички неща и да привлечем с такива ясни, конкретни проекти наши партньори и съответно целия ЕС, да насочим неговото внимание към България като страна с положителен имидж. И да престанем да говорим само за нашите лоши страни и качества. Ние всички само се въртим. Погледнете и си направете по вашия анализ днеска колко пъти сте споменали думата корупция, организирана престъпност, съдилища и т.н., и колко са добрите и, така, градивните неща, които излизат изобщо и като послание към цялото общество, за да рефлектират и да събудят тази положителна енергия на нацията.