Поетесата Ана Александрова спечели първата награда от конкурса „Мара Белчева”.
Поетесата Ана Александрова спечели първата награда от конкурса „Мара Белчева”. / Дарик Габрово, архив

 

Първата награда и премия от 500 лева спечели Ана Александрова от София от националния литературен конкурс на името на севлиевската поетеса Мара Белчева. Церемонията по официалното връчване на наградите се проведе в рамките на празниците на Севлиево, съобщават от Общинската администрация.

Събитието бе организирано от Община Севлиево, със съдействието на бизнессдружение „Севлиево 21 век", Съюза на българските писатели и Националния литературен музей.

Втората награда спечели поетесата Мария Николова от Пловдив, а третата- Нели Дечева от София.

Специалната награда за най-добра севлиевска поетеса на бизнессдружение „Севлиево 21 век" бе присъдена на Ваня Георгиева. Наградата на в-к „Росица" за млада поетеса взе Деница Йотова от София.

Отличията бяха обявени от председателката на журито Благовеста Касабова - литературен критик и член на Съюза на българските писатели. Наградите връчи кметът на Общината Йордан Стойков.

„Във  времена, когато културата е на заден план в държавата, трябва да използваме всяка възможност, за да  подкрепим творческия процес в нашата община. Този конкурс е един добър начин да припомним, че в Севлиево има дух ,традиции, усещане за красота, поезия и лирика", каза кметът.

В конкурса участваха 130 авторки от цялата страна.