Предпоследно: вноската за пенсия скача с 1,8% от догодина
Предпоследно: вноската за пенсия скача с 1,8% от догодина / снимка: sxc.hu
Предпоследно: вноската за пенсия скача с 1,8% от догодина
33670
Предпоследно: вноската за пенсия скача с 1,8% от догодина
  • Предпоследно: вноската за пенсия скача с 1,8% от догодина

Преговорите по пенсионната реформа ще продължат в неделя с ново заседание на съвета за тристранно сътрудничество, тъй като днешното заседание е било провалено заради отсъствието на синдикатите. Това съобщи социалният министър Тотю Младенов след среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Дянков и синдикатите. Преди нея беше проведено извънредно заседание на тристранния съвет, на което представители на правителството и работодателите са обсъдили вдигането на вноската за пенсия с 1.8 процента и възможното увеличаване на стажа от 2013-та година, а на възрастта – от 2022-ра година. След заседанието вицепремиерът Симеон Дянков заяви, че вдигането на вноската вече е решение на тристранния съвет, но според синдикатите това заседание е нелегитимно, което означава, че размерът на вноската и останалите мерки по пенсионната реформа ще бъдат гласувани в неделя.

Според правилника за дейността на тристранния съвет при насрочено извънредно заседание материалите по разглежданите точки трябва да бъдат раздадени най-късно 2 дни преди датата на провеждане. На днешното заседание материалите са били раздавани на вратата, което го прави нелегитимно. Така въпреки че бюджетът на НОИ за догодина вече е разчетен с 1,8 процента по-висока вноска за пенсия, той ще бъде окончателно гласуван в неделя, а след това трябва да бъде одобрен от Министерския съвет в сряда и да влезе в парламента. Социалният министър Тотю Младенов изрази увереност, че по голяма част от мерките вече има консенсус и решението няма да се отлага. След срещата с премиера сме умерени оптимисти, заяви Пламен Димитров от КНСБ. „Че основните въпроси и притеснения за категорийните работници и за плавното увеличение на стажа, поносимо за хората, при едно разумно увеличение на осигурителната вноска ще бъде намерено”, каза той.

Вицепремиерът Симеон Дянков обясни, че има алтернативи увеличението на стажа да не започне от 2013-та година, а от по-късно. „Ако сметките на НОИ излязат – да, разбира се”, лаконичен бе той.

Синдикатите категорично отхвърлят вдигането на стажа да започне преди 2015-та, докато работодателите са склонни да приемат тази мярка да започне от 2013-а година. На днешното двустранно заседание е било договорено връщането на стария режим за изплащане на болничните от началото на 2012-а година.