Русенски деца с успехи в чужбина
Русенски деца с успехи в чужбина / Община Русе

Броени дни преди откриването на Творческия сезон на Общински детски център за култура и изкуство негови възпитаници се завърнаха с големи успехи от Германия. Формация за модерен балет „Мираж” участва на най-големия световен танцов шампионат в град Бохум. Възпитаниците на ръководителката Наталия Томова се съревноваваха с над 4000 хип-хоп, електрик буги и брейк танцьори от 35 страни от пет континента, между които Австрия, Белгия, Англия, Франция, Дания, Италия, Русия, САЩ.

Русенските деца участваха с дуети и солови изпълнения в раздел хип-хоп.
При най-малките участници от 9 до 11 години, се състезава 9-годишния Никита Томов, в категорията от 12 до 15 години - Петя Владимирова, а Тереза Кръстева и Айрин Сюлейман се съревноваваха със 110 момичета.  Тереза, която е на 13 години зае 23 място. Нейното постижение е най-доброто за България на този шампионат. В категорията над 16 години Росица Терзийска и Александра Иванова се състезаваха индивидуално с още 115 момичета и заедно в дует с 110 дуети, като Роси Терзийска се класира на 33 място.

Наталия Томова сподели, че това е бил най-трудния шампионат с много силни участници, а фаворитите в този стил са от Русия, Германия и Словения. В момента балет „Мираж” се подготвя за участие в хип-хоп турнир, който ще се проведе през 2011 година в София и при спечелени призови места в различните категории ще получи право на участие в следващия световен шампионат в град Грац, Австрия.

Двойки от Клуб по спортни танци „Фламинго 98” с треньор Цветомир Панчев участваха в Открит турнир и Купа България на 9 октомври в Шумен. В Открития турнир Николай Георгиев и Йоана Иванова са четвърти в Клас „А” латиноамерикански танци. Яцек Янков и Миглена Спасова се класираха трети, а Дейвид Данев и Дара Цветанова заеха пето място в Клас „18 В” в стандартните танци. Ясен Попов и Адриана Маринова са пети в Клас „18 С” в стандартните и латиноамериканските танци. За Купа България в групата на аматьорите Николай и Йоана са седми в латинотанците, а в групата на младежите до 19 години Яцек и Миглена са пети и за двата стила.