Дянков предлага с 1,8% по-висока вноска за пенсия и вдигане на стажа от 2013-а
Дянков предлага с 1,8% по-висока вноска за пенсия и вдигане на стажа от 2013-а / снимка, архив: Sofia Photo Agency
Дянков предлага с 1,8% по-висока вноска за пенсия и вдигане на стажа от 2013-а
33658
Дянков предлага с 1,8% по-висока вноска за пенсия и вдигане на стажа от 2013-а
  • Дянков предлага с 1,8% по-висока вноска за пенсия и вдигане на стажа от 2013-а

Вдигане на вноската за пенсия с 1,8 процента и плавно увеличаване на стажа за пенсия от 2013 е последният вариант, оповестен пред синдикатите късно снощи. Това съобщи лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев преди днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което трябваше да станат ясни официалните разчети на финансовото министерство за увеличаване на осигурителната вноска и мерките, свързани с пенсионната реформа. Представители на работодателите и държавата са обсъдили предложението в рамките на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. На него не са присъствали представителите на синдикатите.

Вариантът с вдигане на вноската с 1,8 процента от догодина и увеличаване на стажа от 2013 година е предложен от финансовия министър Симеон Дянков, а синдикатите са разбрали за него снощи.

Лидерът на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев коментира, че тези цифри са поредният опит на Дянков да развали социалния диалог, а синдикатите няма да отстъпят от искането си стажът да започне да се вдига най-рано от 2015 година. Тренчев обясни още, че КНСБ и КТ „Подкрепа" очакват присъствието на премиера Бойко Борисов на днешното заседание и подписа му, че договорените с тях мерки ще бъдат изпълнени.

Синдикатите настояват за вдигане на вноската с 2 процента от догодина и плавно увеличаване на стажа и възрастта за категорийните работници след 2015 година. Бизнесът обаче е склонен да приеме вдигане на тежестта само ако разпределението на вноската между работодател и работник стане равно.