Миньори поискаха оставката на вицепремиера Симеон Дянков
Миньори поискаха оставката на вицепремиера Симеон Дянков / Маргарита Петрова, Дарик радио

От федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ поискаха оставката на вицепремиера Симеон Дянков. Това съобщи Любомир Стефанов, председател на синдикалния комитет на КНСБ към „Въгледобив Бобов дол" ЕООД. Повече от 10 000 души, миньори и заети в сектора само от Югозападна България са готови на ефективни стачни действия ако не бъдат изпълнени исканията им.

Никои няма право да се подиграва с тежкия, опасен и вреден за здравето труд на миньорите се казва в декларацията им. Тя е адресирана до премиера Бойко Борисов, до вицепремиера Симеон Дянков и до изпълняващият длъжността президент на КНСБ Пламен Димитров.

Миньорите са готови да стигнат до крайности да слязат под земята и да стоят дотогава докато нещата бъдат уредени със съответния консенсус. Подобна готовност изразяват всички работещи в този бранш. „Вицепремиерът и министър на финансите няма адекватна позиция по пенсионната реформа, особено за категорийните работници, напълно изгубил доверие сред миньорите, за което настояваме за неговата оставка" е позицията на миньорите.

Днес е срещата на съвета за тристранно сътрудничество.