Алкохолът е по-евтин от водата в Нова Зеландия
Алкохолът е по-евтин от водата в Нова Зеландия / снимка: sxc.hu

Алкохолът е станал по-евтин от бутилираната вода в Нова Зеландия, показва проучване, което предупреждава, че това може да има сериозни последствия за общественото здраве.

Изследователите от университета в Отаго са открили, че виното струва 62 цента на питие, спрямо 67 цента за 250 ml бутилирана вода и 43 цента за аналогичното количество мляко. Резултатите, публикувани в специализирано издание, сочат още, че  цените на алкохола са спаднали рязко през последното десетилетие с увеличаването на средната заплата. „Нашият анализ показва, че алкохолът е най-евтиният упойващ продукт в Нова Зеландия и е все по-достъпен, докато нарастват опасенията за културата на запоите", коментира проф. Ник Уилсън.

Международните научни данни показват, че евтиният алкохол е фактор за разпространението от младите хора и за увеличаване на здравните и социални вреди от алкохола. Големите отстъпки от продавачите утежняват проблема, като правят алкохола по-достъпен, докато в страната има излишък на грозде, посочва БГНЕС.

Уилсън и колежката му Фиона Гунасекара призоваха правителството да приложи същите мерки, с които се е водила борбата срещу консумацията на тютюн - повишаване на данъците и контрол на маркетинговите и спонсорски дейности, както и ограничение на часовете за продажба. Освен това трябва да се въведе минимална цена за алкохола, смятат учените. Това ще има слаб ефект върху пиещите умерено, но ще помогне за ограничаване на пиянството.