Барак Обама: Чили вдъхнови света със спасяването на миньорите
Барак Обама: Чили вдъхнови света със спасяването на миньорите / снимки: Reuters

„Чили вдъхнови света със спасяването на 33-мата миньори тази седмица", каза президентът на САЩ Барак Обама снощи в телефонен разговор на чилийския си колега Себастиан Пинера, предаде ДПА. Според съобщението на Белия дом Обама е изразил преклонение пред решимостта на спасителните екипи. Пинера е благодарил на правителството на САЩ и на американските компании и граждани, оказали помощ за спасяването на престоялите в плен на земята повече от два месеца миньори.

Прокопаването на един от тунелите до затрупаните бе дело на малката сондажна компания „Сентър Рок" от щата Пенсилвания. Освен това космическа програма на НАСА даде ценни консултации в сферата на психологията и храненето по време на 69-дневната драма, отбелязва ДПА.

Междувременно първите трима миньори бяха изписани от болницата в чилийския град Копиапо след направените им рутинни медицински изследвания, предаде ДПА, като се позова на чилийски медии. Тримата - Флоренсио Авалос, Хуан Иянес и боливиецът Карлос Мамани - напуснаха болницата точно 24 часа след като последният миньор бе изваден изпод земята в драматична спасителна операция, посочва БТА. Мъжете бяха все още със специални слънчеви очила, за да предпазят очите си след прекараните 69 денонощия в тъмнина, пише местният вестник „Терсера". Възможно е останалите пациенти да бъдат изписани днес.

Лекарите твърдят, че почти всички са в много добро състояние предвид прекараната дълга изолация. Само един е сериозно болен от пневмония и е подложен на лечение.

Президентът Пинера побърза да предизвика спасените миньори и на футболен двубой, съобщава агенция Ройтерс. 11 от 33-мата работници ще участват в среща с Пинера и 10 представители на администрацията му. „Спечелилият отбор остава в президентския дворец, а загубилите отиват в мината", пошегува се държавният глава. Според местните медии Пинера може да съжалява за отправеното предизвикателство - някои от работниците са се занимавали професионално с футбол преди да влязат в мината.