Създават българо-руско дружество по Южен поток през ноември
Създават българо-руско дружество по Южен поток през ноември / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Създават българо-руско дружество по "Южен поток" през ноември
33642
Създават българо-руско дружество по "Южен поток" през ноември
  • Създават българо-руско дружество по "Южен поток" през ноември

През ноември ще бъде създадено смесено българоско-руско дружество по проекта "Южен поток", съобщи председателят на УС на "Газпром" Алексей Милер, който бе на посещение у нас. Милер се срещна с премиера Бойко Борисов и с енергийния министър Трайчо Трайков. По време на разговорите обаче не е обсъждан въпросът с преговорите за сключване на нови газови договори и за евентуално намаление в цената на руския газ за България. След срещата министър Трайков заяви, че в следващите седмици може да има добри новини за поевтиняване на синьото гориво от „Газпром".

Въпреки че като теми на днешната среща бяха обявени цените на руския газ и развитието на проекта „Южен поток", след разговорите стана ясно, че въпросът с цените на горивото от „Газпром" не е обсъждан. Шефът на руския газов гигант Алексей Милер обяви след срещата, че двете страни са се разбрали за ускоряване проекта за газова тръба. „При разговорите с българския премиер Борисов постигнахме сериозен прогрес по реализацията на газопровода „Южен поток". Разбрахме се през ноември да създадем смесената българско-руска компания, която ще изгради българския участък от тръбата", каза Милер.

Енергийният министър Трайчо Трайков обясни, че смесената компания за „Южен поток" ще бъде създадена между „Газпром" и Българския енергиен холдинг. „Уточнихме се, че председателят на борда на директорите на съвместната компания ще е българин, че българската страна ще има мнозинство в съвета на директорите", каза Трайков.

Създават българоруско дружество по "Южен поток" през ноември
netinfo

По време на срещата не е обсъждано евентуалното включване на Румъния в проекта, заяви Трайков във връзка с вчерашното посещение на Милер в северната ни съседка.Ето как Трайков коментира въпроса дали сме обвързали пред „Газпром" развитието на „Южен поток" с намаляването на цените на газа: „Ние искаме още отстъпки, има начин те да се искат. Но това не означава, че ние през това време трябва да поставяме на карта други проекти, които са от наш интерес. А „Южен поток" е проект, който е от наш интерес."

След около месец ще бъдат подновени преговорите за сключване на нови газови договори с „Газпром". Дотогава обаче не е изключено да постигнем поевтиняване на газа по линия на сега действащите споразумения. „Смятам, че ще има още добри новини. Това е малко като прогнозата за времето, но да кажем в следващите седмици дръжте едно ухо отворено", каза енергийният министър.

Създават българоруско дружество по "Южен поток" през ноември
netinfo

Шефът на „Газпром" Алексей Милер пък потвърди разчетите, че първият газ по тръбата „Южен поток" ще потече през 2015 година.