Бербатов и Юнайтед канят чилийските миньори
Бербатов и Юнайтед канят чилийските миньори / Reuters
Часове след успешният край на операцията по спасяването на 33-та чилийски миньори, към тях заваляха десетки покани от известни футболни клубове в Южна Америка и Европа.
Това се случва, след като отдавна се разбра, че по-голяма част от затрупаните в продължение на над три месеца миньори са запалени футболни фенове.
Първи босът на Реал Мадрид Флорентино Перес покани чилийците на специална ВИП-визита на „Сантяго Бернабеу”, която да включва и мач на „Белия балет”.
Часове по-късно дойде и аналогично предложение от страна на Манчестър Юнайтед, където играе Димитър Бербатов.
Лично легендата на Юнайтед Сър Боби Чарлтън, самият той син на миньор, отправи публично поканата за гостуване на героите на „Олд Трафорд”.
В поздравленията към миньорите се включи и самият Диего Марадона. Той заяви, че „свободата, дошла след 69 кошмарни дни под земята, е поредното доказателство, че чудеса се случват и Вие сте един от тези случай”.
Президентът на Реал Мадрид заяви, че евентуалното им присъствие на „Бернабеу” няма да бъде едно обикновено гостуване, а ще бъде съпроводено със съответните почести. „За нас ще бъде чест да отпразнуваме заедно и да споделим този техен триумф на живота” – допълни Перес.
Един от миньорите – Франклин Лобо е бивш професионален футболист и при излизането си демонстрира чудесни футболни умения.

53-годишният чилийски миньор и бивш футболен национал Франклин Лобо е единственият от спасените, чието име бе известно в Чили преди злополуката, предаде Асошиейтед прес. Лобос е играл като халф в националния отбор по футбол на Чили, когато той се класира за Олимпийските игри в Лос Анджелис през 1984 г. При излизането си от спасителната капсула Лобос за кратко поигра с футболна топка, задържайки я във въздуха с крак и коляно. След това той прегърна свои близки и президента на Чили Себастиан Пинера. Лобос е бил шофьор на камион, който возел миньорите до мината и обратно. Той се намирал в мината с групата, която возел, когато се случило срутването на 5 август.

Друг пък – Омар Рейгадас бе с емблема на своя любим тим Коло Коло.
Звездата на Барселона Давид Вия от своя страна се обърна: „Миньори, запазете завинаги своя дух!” Вия е роден и отрасъл в миньорско семейство в Астурия.
Футболистът направи обръщението си в клубният сайт на Барселона.